Odločil sem se napisati kratek prispevek o tem, kako sem spremenil svojo navadno Vostok Komandirskie uro v Vostok Komandirskie “Brass edition”. Trenutno so “brass in bronze” ure v modi, skoraj vsak proizvajalec ima kakšen model v eni od omenjenih kovin. Ker pa so cene zame precej visoke sem iskal alternative in odločil sem se, da poskusim na cenejši način priti do podobnega rezultata. Za osnovo sem izbral uro Vostok Komandirskie, ura je najbrž najcenejši možen vstop v svet mehanskih ur. Za 24 eur dobiš mehansko uro z inhouse mehanizmom in vsemi ostalimi komponentami ure, kar se mi zdi edinstveno, za ta denar od priznanih znamk ne dobiš niti sponke za pas. Ura je na voljo v ogromno kombinacijah ohišja in številčnic, jaz sem se odločil za referenco 531772 zaradi nenavadne oblike ohišja. Osnovna kovina ohišja ure je mesing, čez to pa je nanešena krom prevleka. Obstaja tudi izvedba z prevleko iz titanovega nitrida, ura potem izgleda zlata ampak ta finiš je precej težje odstraniti kot krom, zato za tak projekt ni priporočljiva. Za odstranitev kroma sem uporabil solno kislino, za patiniranje pa mešanico čistil z amoniakom in kisa. Kot pri vsaki uporabi kisline ali močnih čistil, je potrebna uporaba zdrave pameti in upoštevanje varnostnih predpisov. Vedno moramo zaščititi oči in kožo pred stikom s kislino, se pravi uporaba zaščitnih očal in rokavic je obvezna in tudi maska za dihala je priporočljiva. Priporočam, da se vse skupaj dela v dobro prezračevanem prostoru oziroma še bolje na prostem, hlapi kisline so zelo strupeni. Najprej sem uro razstavil, za to sem uporabil komplet urarskega orodja z ebaya.