minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Moje izkušnje, kaj nosim, katera ura mi je všeč.
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: Prijetne skrbi..

Prijetne skrbi.. pred 11 let 11 mesecev #11429

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Za vsako urco, sploh pa mehansko je po mojem vsekakor slabše, če teče venomer v istem položaju (n.pr v škatli ali na navijalcu, ..saj še kapljice vode kamen izdolbejo, pa ga ne bi jeklo, ki na ta način »vrta« venomer na istih mestih pod nenehnim enakim pritiskom..
Zato jaz
moje urce prenašam tja in sem, jih razmeščam in sortiram po raznih kriterijih, pa spet obračam, zdaj narobe in nazaj, zdaj vstran, kot tisto žlahtnejšo kapljico v zahodni kleti..Vse z dobrim namenom, da jih nekoliko sprehodim, pregibam, da se ne bi, ko morda predolgo čakajo na služenje skrbniku, preveč zaležale in otrdele.
Zadnjič sem se spomnil tudi nekaj novih lestvic razvrščanja;
-Po starosti,
-po nazornosti in berljivosti,
-po odtenkih sive ..(številčnice),
-po indeksih in številkah (rimske, arabske, brez)
-po natančnosti teka,
-po ceni, (veljavi proizvajalca)
-po premeru ohišja,
-po številu funkcij,
-po številu pol-nihajev na uro..
-po jakosti (glasnosti) tiktakanja,
-po preglednosti dna ohišja,
-po materialu paščka in načinu zapenjanja..

Povsod, kjer se najpogosteje zadržujem imam na dosegu roke nastavljene tudi krpice iz mikro vlaken, da sproti zbrišem morebitne prstne odtise in da ohišja hkrati »podrgnem do visokega sijaja.«
Opažam, da se na ta način zlahka izognemo občasnemu poliranju pri urarju, ko bi se želeli znebiti neizbežnih sledi uporabe.

Pridobitev, ki sem jo predstavil pred mesecem dni (Raketa), mi je zanimiva tudi zaradi tega, ker je ena redkih, ki se jih je še da dobiti z mehanizmom frekvence 18.000 a/h. Prav milo jo je poslušati, kako vztraja pri svojem zadržano-umirjenem teku.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Prijetne skrbi.. pred 11 let 11 mesecev #11437

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Ne vem sicer v katero smer želiš, da bi stekel pogovor.., ..pa če nadaljujem v tvojem tempu, dodam
kategorijo, ki jo sam štejem za zelo pomembno in to je trajnost.
Pred časom sem precej polagal na TUDOR_jev model Fastrider in vgrajen dodobra preizkušen in zaupanja vreden ETA_in mehanizem 7750(vgrajen je sicer 7753), dokler nisem nekajkrat pritisnil Chronograph_skega start gumba. Od tedaj sem pričel dvomiti.
Enako mi je pri avtomobilih, ko človek dobi že občutek pri odpiranju vrat, ali se bodo na enak način kot prvič tudi po 1000 poiskusih obnašala.

Last Edit: od Tomahawk.

Prijetne skrbi.. pred 11 let 11 mesecev #11439

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Za Tudor skoraj ne verjamem da se bo kaj kmalu vdal. Vse razen mehanike je namreč 'Rolexovo'. Morda ti samo občutek ni sedel. Kajti za kakovost bi si pri Tudorju upal dat roko v ogenj.

Prijetne skrbi.. pred 11 let 11 mesecev #11440

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Criptus, ja, rad slišim to. Raje slišim da je OK !
Saj mogoče so vsi(jih je večina) Chronograph_ov takšnih,..po občutku.

Last Edit: od Tomahawk.

Prijetne skrbi.. pred 11 let 11 mesecev #11441

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65

Tomahawk napisal: Ne vem sicer v katero smer želiš, da bi stekel pogovor.., ..pa če nadaljujem v tvojem tempu, dodam
kategorijo, ki jo sam štejem za zelo pomembno in to je trajnost.

Se pridružujem, premalokrat govorimo o trpežnosti, robustnosti in trajnosti ur.

Last Edit: od Levjul.

Prijetne skrbi.. pred 11 let 11 mesecev #11444

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Če bi se delal, da ne poznam sistemov za blaženje tresljajev, bi takole na pamet dejal;
Da bo Rolex Submariner deloval večno, kljub površnemu servisiranju in robustni uporabi
Da bo Omega Seamaster 300 delovala večno a z nekoliko previdnejšo uporabo
Da bo ORIS Aquis Deph Gauge na zunaj večno enak a s priokusom, da se mu bo pokvaril mehanizem
Da bo Breitling AVENGER Seawolf najverjetneje tudi ura za še kakšno generacijo
Da bo SEIKO PROSPEX MARINEMASTER, deloval, deloval in še kar deloval in še in še..,pa naj si ga servisiramo ali ne

..po drugi strani pa imam strašno nezaupanje v nekatere ure in mehanizme.. pa čeprav renomiranih
proizvajalcev in všečnih, popularnih modelov, za katere pa ni fer, da jih naštevam.

Prijetne skrbi.. pred 11 let 11 mesecev #11448

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Kdo sem jaz, da bi sodil o večnosti...
Sicer pa, priznam, ne razumem raavno "point" te teme.

Prijetne skrbi.. pred 11 let 11 mesecev #11449

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31

Shadow napisal: Kdo sem jaz, da bi sodil o večnosti...
Sicer pa, priznam, ne razumem raavno "point" te teme.

Saj ni, da bi imel v mislih ravno nek »point«. Ob trenutnem preblisku in posledičnem razmišljanju o času in urah, sem se ovedel kaj pravzaprav še počnemo z njimi poleg tistega, ko vsake toliko pogledamo na »cagarje«.
Zanimivo pa je, da sem nehote izpustil enega najpomembnejših kriterijev, ki ga je omenil in dodal Tomahawk, to je trajnost. Ta kategorija je, kaže že tako, vedno manj upoštevana. Morda ne ravno pri urcah višjega razreda, pri tistih povprečnih, pa zagotovo. Po drugi strani pa se pojavlja vprašanje smisla te trajnosti. Nekaj generacij nazaj so šle ure v uporabo iz roda v rod. Danes pa ta, nekdaj zelo logičen in naraven smoter, vsekakor načenja »prehiter« razvoj in naše hlepenje po vedno novem in »boljšem«.
Da pa bi se lotil raziskovanja in naštevanja časomerov, ki bi jih to zadnje omenjeno ne ogrožalo s pospravljanjem v predal in pozabo, pa verjetno ni smiselno, saj bi precej presegel povprečje našega dometa..

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Prijetne skrbi.. pred 11 let 11 mesecev #11452

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Všeč mi je moto Patek Philipa. PP ure ne kupiš zase ampak za naslednje rodove ;)

Prijetne skrbi.. pred 11 let 11 mesecev #11453

• Janez
  • Janez avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 5

Art napisal: Povsod, kjer se najpogosteje zadržujem imam na dosegu roke nastavljene tudi krpice iz mikro vlaken, da sproti zbrišem morebitne prstne odtise in da ohišja hkrati »podrgnem do visokega sijaja.«
Opažam, da se na ta način zlahka izognemo občasnemu poliranju pri urarju, ko bi se želeli znebiti neizbežnih sledi uporabe.

Daj mi ta sistem pojasni prosim, jaz tudi uro pogosto podrgnem s krpico, pa vseeno dobijo kako prasko, teh že ne odstraniš na tak način?

Razen če je morda tvoja uporaba ur samo prekladanje ur in ne dejansko nošenje na roki?

• Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si