minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Moje izkušnje, kaj nosim, katera ura mi je všeč.
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: Antirefleksno steklo

Odg:Antirefleksno steklo pred 13 let 5 mesecev #5641

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Sidney70 napisal(a):

u bistvu je to vojaska pogruntavscina ... naparjevali so strelne dalnoglede, da se nebi odbijala svetloba od njih.... snajperisti so bili zaradi tega lahka tarca ... odkrili so pa se nekaj: s tem dalnogledi zajemajo vec svetlobe in posledicno je boljsa vidlivost v mraku ... zakaj se pa svetijo v razlicnih barvah pa je criptus napisal ... vir: :pc: :metal: :student:

Še en krajši članek.Piše tudi da so prvo AR uporabljali za citiram:

AR was first developed to enhance and improve the view on high powered telescopes, microscopes and camera lenses.

vision.about.com/od/eyeglasses/f/Antireflective_Coatings.htm

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od criptus.

Odg:Antirefleksno steklo pred 13 let 5 mesecev #5658

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Prvo so to tehnologijo res uporabili v vojski, vendar pri dvogledih in ne pri strelnih daljnogledih. Samo tista svetloba ki gre skozi objektiv pride do okularja, pri odboju (refleksiji) svetlobe pride do izgub, pri vsaki leči so te izgube do 4%. Ker so daljnogledi sestavljeni iz sistema leč (običajno 4-6 elementov leč) in prizem so lahko te izgube zelo velike. To je še posebej pomembno v mraku in ponoči.
Podobno je tudi pri objektivih na fotoaparatih, objektivi morajo prepuščati čim več svetlobe do filma oz. sedaj do senzorja.
Da bi rešili problem svetlobnih izgub so uporabile razne AR premaze, ki preprečujejo odboj svetlobe in tako leče prepuščajo več svetlobe. S tem zmanjšajo tudi odboj svetlobe, ki je pri ostrostrelcih nezaželen, vendar ostrostrelci uporabljajo predvsem druge taktične rešitve (zaslonka na objektivu, položaj strelca...).
Prve premaze so l. 1935 iznašli pri nemškem Zeissu in jih uporabili pri dvogledih za nemško vojsko.
www.canonrumors.com/tech-articles/all-about-lens-coatings/

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

• Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si