Drugi del moje predstavitve bi naredil malo drugače in sicer, kot prezentacijo konkretnega primera ure in njenega popravila. Gre namreč za zelo zanimivo uro, ki je k meni na popravilo prispela iz Rusije. Sam sem tudi velik ljubitelj sovjetskega urarstva in mi je zatorej v veselje spregovoriti kakšno besedo na to temo. Spoznal bi vas z Vostokovim kalibrom 2802 in kot večina ostalih sovjetskih tehničnih projektov, tudi ta primer ni nobena izjema, njegove korenine se začenjajo na drugi strani železne zavese…
Bolj zagrizeni ljubitelji vintage ur ste zagotovo že slišali za legendarni Zenithov kaliber 135. Javnosti je bil predstavljen leta 1948, pomenil pa je pravo majhno revolucijo v urarstvu. Snovalec in idejni oče tega mehanizma, Ephrem Jobin, je konvencionalno postavitev koles v mehanizmu spremenil na revolucionaren način. Kolo v centru, ki zaradi svoje lege nosi ime ''centralno kolo'' (center wheel), je prestavil iz centra na stran mehanizma, na tak način pa omogočil prostor za, glede na velikost mehanizma, ogromno nemirko in vzmetni boben. Posledica tega je sicer indirektno gnan minutni kazalec, vseeno pa je to malenkost proti prednosti s pridobitvijo na prostoru. Velikost nemirke in bobna namreč povečata točnost urinega teka. Zenith 135 je bil čisti uspeh, na kronometerskih testih v Neuchatelu je ugnal vse rivale tistega časa, do konca produkcije pa je pobral več kot 200 različnih nagrad in odličji. Glas o pridobljenih lovorikah je očitno segel v daljave in prav ta kaliber so si sovjetski urarji vzeli za osnovo, na kateri so v petdesetih letih pričeli razvijati do tedaj njihov najbolj točen mehanizem za ročno uro.
V sredini petdesetih let prejšnjega stoletja je industrija v Sovjetski zvezi cvetela, s čimer je prišel tudi napredek v urarstvu. Predvojno zasnovani mehanizmi so se umikali na račun bolj modernih tipov, pričeli pa so se tudi eksperimenti s stoodstotno lastnimi zasnovami mehanizmov. Poleg civilnih ur, so bile precej povpraševane tudi ure za vojsko in vesolje, zaradi česar je prišla želja po izdelavi ure, ki bi zadoščala standardom kronometra. Naloga je bila verjetno pretežka, da bi se jo lotili v lastni režiji tako, da se je, do takrat že mnogokrat preizkušen sistem kopiranja tujih patentov, izkazal za uspešnega še enkrat in Sovjetska zveza je s časom dobila še svojo verzijo Zenithovega kalibra 135. Zanimivo je, da se projekt natančne ure ni odvijal v centralni moskovski tovarni, ampak so ga prepustili periferiji in sicer, mestu Čistopol, kjer je od prve polovice štiridesetih let stal obrat ČČZ, ki ga danes bolje poznamo pod imenom Vostok.
Zgoraj na sliki sta desno Zenith 135 in levo Vostok 2809, sicer morda na prvi pogled mehanizma delujeta precej različna, vendar je to več ali manj zgolj posledica estetskih razlogov.
Na podlagi Zenithovega stroja sta bili v Čistopolu razviti dve različici mehanizmov, 2802 ter 2809. Na prvi pogled sta omenjena kalibra sicer zelo podobna, tehnično pa vseeno dokaj različna. 2802 je direktna kopija Zenitha 135, z majhno sekundo na poziciji 6h, pri 2809 pa so izkoristili konstrukcijsko možnost, za kar sem pravzaprav presenečen, da tega niso naredili že v Švici, in vgradili direktno gnano centralno sekundo. Dodatek centralne sekunde dejansko ni zahteval skoraj nobene dodatne spremembe v zasnovi, Jobinov način postavitve koles je tako realizacijo omogočal že sam od sebe. 2809 ima tudi protekcijo nemirke proti udarcem, 2802 je nima. Med poznavalci obstajajo tudi teorije o obstoju kalibra 2804 (mala sekunda in protekcija proti udarcem), vendar so zgrešene, vsi znani primerki pa so kasnejše sestavljenke ruskih urarjev.
Mehanizem 2809 je bil čisti uspeh, izdelovali so ga od 1957 do 1970. Z določenimi manjšimi evolucijskimi spremembami, ki so se ga s časom prijele, je poganjal ure tipa Vostok Precision, Volna in Almaz (prvi naj bi bil kronometer, Volna zelo podobna izvedba, le manj točno umirjena, Almaz pa je cenejša verzija s ''samo'' 18 kamni in brez mikroregulacije). Na drugi strani je kaliber 2802 že po dobrem letu izstopil iz produkcije, končno število izdelanih primerkov pa je ostalo v razredu prototipa. Kot razlog za izključitev iz proizvodnje, špekulacije najpogosteje navajajo strah pred tožbo za patent, saj je bila podobnost z Zenithom prevelika, ni pa potrebno posebej govoriti, da si uradnega odkupa patenta v Sovjetski zvezi niso pridobili. Seveda že takrat majhno število proizvedenih primerkov 2802, se je tekom zgodovine še močno zdesetkalo in danes vemo le še za peščico preživelih kosov. Neverjetna redkost pa je kaliber 2802 pripeljala na listo ''svetih gralov'' sovjetskega urarstva in mu posledično dosegla astronomsko vrednost med zbiratelji. Verjetno bi moral pri zadnjem stavku dodati še besedno zvezo ''za razmere ruskih ur'', saj se mi zdi vrednost 3 do 5 evrskih tisočakov, kot zbiratelju sovjetskih ur, astronomska, v svetu švicarskih ur pa te taka vsota prav daleč ne bo pripeljala.
Zgoraj na levi strani Jubilejnije verzija 2802 in desno 2809 s centralnim sekundnikom. Na desni uri motiv na številčnici predstavlja Keremlj iz mesta Kazan.
Ura na moji mizi, o kateri bi danes govoril je Vostok 2802 iz začetka leta 1958. Zanimivo je, da je ta ura, poleg tega, da gre za 2802, izdelana tudi v posebni verziji ''Jubilejnije'', kar jo naredi kot še večjo redkost med redkimi. Jubilejnije je bila kratka linija 2809 in 2802 konec petdesetih let, posvečena 40 letni obletnici republike Tatarstan. Jubilejnije ure imajo barvito številčnico, na njej pa so prikazani motivi iz glavnega mesta Kazan. Konkretna ura je bil kupljena pri zbiralcu na Poljskem, kot nedelujoča in nepopravljiva, a se je pred nakupom dalo videti slike, ki so pričale, da je mehanizem kompleten. Moram reči, da sem se, preden je pošiljka prispela, v svoji oceni motil, sklepal sem, da je zlomljena balančna os, kar je pri takih mehanizmih najbolj pogost razlog, da se ura ustavi. Pregled ure pa je pokazal, da je nemirka v dobrem stanju, zlomljena pa je os sekundnega kolesa (slika spodaj). Mali sekundnik, ki ga ta os normalno nosi, tako ni imel opore in je bil na številčnico dobesedno prilepljen z lepilom.
Na sliki se vidi, da je os na desnem koncu ravna, da bi sedla v ležaj, bi na tem mestu morala štrleti špica.