@oba morska psa (

): Kaj je silderica(?), mi ni povsem jasno, ampak nima veze.
Sem pa tudi sam še kar ljubitelj glasbe, le da nisem čisto istega mnenja, da so bila zlata doba šestdeseta/sedemdeseta. Imam v vseh obdobjih od šestdesetih naprej kar nekaj favoritov, predvsem garažni in psihedelični pop in rock. Pa seveda tudi (proto/navadni/post)-punk, indie scena od osemdesetih dalje in sorodne zadeve. Kakorkoli, v zadnjih nekaj desetletjih od dostopne DIY snemalne opreme + internetne distribucije je taka poplava glasbe, večinoma šmorn, ampak nek delež pa odličnih zadev, da sem stalno v odkrivanju novih všečnih muzik. Poleg kultnih klasik kot so The Velvet Underground ipd. torej ne zmanjka materiala in težko rečem, da je isto kot z urami. V glasbi pač ni bilo kvarčne krize; govorim seveda izven mainstream zadev.
Če se vrnem še malo na topic: vmes sem odkril še, da je Billovo sodelovanje z urarstvom izven Junghansa vedno bilo precej omejene narave. Pri Omegi je serija ur v kolekciji Art z njegovim pokrovčkom omejena na par modelov različnih velikosti, 999 kosov. Pri Movadu je Bill uro in ne samo pokrovček oblikoval v zelo svojem slogu, je pa kolekcija omejena na samo 99 kosov. Glede na dizajn me niti ne čudi.

Slike iz interneta spodaj.
Pa še manjši popravek: A. Černigoj je bil res na Bauhausu, vendar v Weimarju, preden so se selili v Dessau, kjer je bil študent M. Bill.
Še malo izven ur: Bill je bil kasneje, kot omenjeno, prvi rektor ulmske šole dizajna, ustanovljene 1953, ki je konec šestdesetih po 15 letih zaprla vrata. A je bil v Ulmu le nekaj let na začetku, saj je prišlo do trenj glede kurikuluma in pogledov na oblikovanje. Treba je vedeti tudi, da oblikovalskih šol takrat praktično ni bilo, oblikovali so umetniki in arhitekti. Ulmska šola je bila zato izredno pomembna za oblikovanje kot foh kasneje. Dobili so tudi kopico nagrad za svoje izdelke. Kakorkoli, Bill je želel ohraniti bolj umetniški pristop (harmonija oblike in vsebine), ostali bolj funkcionalnega, zato je kmalu odšel in ravno v tistem času začel sodelovanje z Junghansom. En izmed prelomnih dizajnov iz Ulma je bil Roerichtov set namiznega pribora: funkcija je v ospredju, ker se je dalo vsak kos zložiti na vrh drugega. V produkciji je bil dobrih 40 let in skodelic se tudi sam spomnim iz raznih konferenc oz. hotelov (morda je šlo za kopije, vendar tudi kopije temeljijo v tem setu). Slika spodaj.
Slike - sposojene iz interneta...
Omega Art Max Bill, kvarc (katalog):
Movado Museum, navijač (Max Bill):
Set Hansa (Nicka) Roerichta: