minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Sem sodijo predstavitve članov foruma, ur, urarskih znamk ...
 • Stran:
 • 1

TOPIC: Predstavitev 3017 Strela kronograf

Predstavitev 3017 Strela kronograf pred 2 let 7 mesecev #24012

 • Slamca
 • Slamca avatar Avtor teme
 • Nedosegljiv
 • Urarski expert
 • Urarski expert
 • Posts: 408
 • Karma: 75
 • Thank you received: 466
Glede na to, da je bilo v zadnjem času na Minutki kar nekaj prekrasnih predstavitev ur in kolekcij, bi morda ob tej priliki dodal še svoj opis legendarne ruske ure.

Za drugo polovico petdesetih in prvo polovico šestdesetih let bi se lahko reklo, da so bila to zlata leta v Sovjetski zvezi. Stanje v državi je bilo relativno dobro, rane od nedavne svetovne vojne so sicer ostale za vedno, vendar so se v luči države, ki je zaključila na zmagovalni strani, počasi celile, še bolj rožnato je bilo na področju znanosti in tehnike, Sovjetska zveza je namreč kar v nekaj mejnikih ''vesoljske tekme'' pošteno dala vetra ameriškim tekmecem. V ozračju takega tehničnega napredka ni zaostajalo niti domače urarstvo, tako kot v vseh drugih panogah, so bili tudi tukaj tehniki prepuščeni izdelavi popolnoma vseh sestavnih kosov v domačih obratih (dosežek, s katerim se še danes lahko pohvalijo le redki). Z dneva v dan bolj rastoča vojaška aviacija in celotni vesoljski program, ki se je do tedaj zanašal na zastarele ure Šturmanski in nekaj tipov kronografov, izdelanih v majhnih količinah vprašljive kvalitete, so zahtevali stvaritev nove ure, ki bi bila dovolj točna, vzdržljiva in kvalitetna za profesionalno uporabo ter hkrati nosila funkcijo štoparice. Sovjetski urarji so se hitro lotili projekta in leta 1959 je iz produkcijske linije moskovske tovarne 1MČZ (1. Moskovski Časovni Zavod, danes bolje poznan pod imenom Poljot) luč dneva ugledal prvi serijski primerek, z zvenečim imenom Strela na številčnici, ki je kasneje med zbiralci in urarji postal tudi sinonim za vse ure tega kalibra.

Mehanizem, ki poganja Strela uro, ima tovarniško kodo kalibra 3017 (kalibri ruskih ur pridejo vedno v štiri mestnih cifrah, pri čemer prvi dve številki pomenita premer mehanizma, zadnji dve pa govorita o funkcijah, ki jih mehanizem premore, tak sistem je po eni strani pregleden, saj si lahko že po številki kalibra osnuješ predstavo za kaj gre, po drugi strani pa je prinesel nekaj zmešnjave, danes namreč poznamo več popolnoma drugačnih mehanizmov iz različnih obratov, klasificiranih pod isto kodo kalibra). Gre za mehanizem osnovan na švicarskemu kronografu Venus 150, za katerega naj bi domnevno sovjeti od švicarskih kolegov kupili vso dokumentacijo in patent, uradnih dokazov o prevzemu patenta pa ni. 3017 je klasični ''column wheel'' navijač kronograf, bije počasno frekvenco 18000 polnihajev na uro, nemirka pa, čeprav je v tistem času to postajalo vedno bolj standardno, nima nikakršnega sistema za blaženje udarcev, Kljub temu, da je bil mehanizem 3017 morda za svoj čas ne ravno revolucionaren, ravno nasprotno, zaradi omenjenih lastnosti celo malo za časom, ga krasi nadpovprečna kvaliteta, robustnost in točnost, o vsem trojem so živi dokaz številne ure, ki še danes krasijo marsikatero zapestje.

Vse Strele, narejene v prvih letih proizvodnje, so bile delane striktno za profesionalne namene, kar pomeni, da civilno prebivalstvo, z izjemo partijskih funkcionarjev, do njih ni imelo dostopa. Verjetno je bil najpomembnejši mejnik v zgodovini Strela ur leto 1965, tega leta je sovjetskemu astronavtu Alexeju Lenovu uspel podvig, ki ga ni naredil do tedaj še nihče, v zemeljski orbiti je zapustil svoje plovilo in celih 12 minut na tako imenovanem ''spacewalku'' lebdel v vesoljskem vakumu. Del opreme na odpravi Alexjea Lenova je bila tudi Strela ura. Sicer fotografije, ki bi direktno dokazovala, da je Lenov med sovjim pohodom na roki dejansko nosil Strelo ni in, navkljub svoji veliki ljubezni do sovjetskih ur, celo ne bi bil začuden, če je na skrivaj vseeno na zapestju raje zaupal kakšni švicarski kreaciji. Je pa vseeno potrjeno dejstvo, da je bila ura Strela prisotna na krovu Lenovega vesoljskega plovila. Danes bo vsak, ki se vsaj bežno zanima za urarstvo, prepoznal legendarno Speedmasterko Professional, le redki pa bodo vedeli, da jo je v vesolju pravzaprav prehitela 3017 Strela. Spodaj prilagam fotografijo še enega znanega sovjetskega astronavta, gre za Vladimirja Komarova, ki se je v zgodovino zapisal dvakrat, prvič kot prvi človek, ki je potoval v vesolje več kot enkrat in žal tudi drugič, saj je bil Komarov tudi prvi, ki je v vesolju umrl. Slika spodaj je ena zadnjih pred smrtjo, na eni roki se lepo vidi, da nosi Strelo.

Datoteka priloge:

Ime datoteke:
Velikost datoteke: 0 KB

Zaradi uspeha, ki ga je mehanizem 3017 doživel, so ure kmalu prišle tudi v civilne prodajalne. V vmesnem času je prav tako prišlo do preimenovanja sovjetskih urarskih firm, 1MČZ je postal Poljot in posledično so na trg prišle tudi ure z mehanizmom 3017 in Poljot imenom na številčnici. Spodaj prilagam dve sliki, na prvi so ure brandirane Strela, na drugi pa Poljot. Pri obeh slikah gre časovna evolucija dizajna številčnic iz leve proti desni, torej, na levi strani so prvi modeli iz začetka šestdesetih, da desni pa vidimo kasnejše modele iz sedemdesetih let, ki so tudi že imeli lumen na kazalcih za nočno preglednost.


Nekaj teh ur je bilo namenjenih tudi za izvoz, slednje so bile ponujene pod imenom Sekonda in Exacta Poljot (žal je druga verzija, delana za vzhodno nemški trg, ekstremno redka in je doma nimam). Spodaj je slika obeh verzij Sekonde.

Za konec še klasična tahograf verzija Strela številčnice, ki ima pod imenom v cirilici dopisano še ''KL 1'', kar pomeni, da je šel mehanizem v tovarni preko dodatnih testiranj in umirjanj ter je dosegel boljši standard točnosti kot redni primerki (KL 1 napis se najde tudi na nekateri drugih modelih iz Sovjetske zveze, so pa vse ure s tem napisom precej redke in iskane). Pravzaprav neka ruska verzija COSC kronometrov.

Po dvajsetih letih in več kot 100.000 narejenih primerkih, se je izdelava kalibra 3017 zaključila. Nadomestil ga je novejši in bolj moderen kaliber 3133, za katerega bi se skoraj lahko reklo, da je v izdelavi še danes. Morda bi na tem mestu omenil dve spremembi, ki so jih, poleg dizajna številčnic in kazalcev, kar je seveda očitno, te ure tekom dvajset letne izdelave prejele. Prva sprememba je logotip prodjetja na mehanizmu pod nemirko, začetne ure so tam imele odtisnjen pet kraki znak 1MČZ, kasnejše pa znano Poljotovo krono. Druga stvar je sprememba ohišja pri tako imenovanih ''lugih'' za pas, starejša je verzija ima zaobljene luge, novejša ravne, če gledaš s strani. Spremembi sicer nista šokantni, sta pa to podatka, ki prideta prav pri morebitnem nakupu Strele, saj tudi te ure, kot gre pri večini sovjetskih ur, žal trpijo zaradi velikega števila nepristnih ''frankenštajn'' izvedb.

V zadnjih letih je zanimanje za 3017 ure izjemno naraslo, z dvigom interesa se je posledično tudi dvignila cena, zato moramo danes za dobro ohranjene primerke bolj zgodnjih verzij seči že precej globoko v žep, cene namreč znajo iti krepko preko tisoč evrov. Potencial teh ur so končno opazila tudi določena ruska podjetja, ki danes ponujajo lepe (no, iskreno je nekaj prostora za izboljšave še vedno na voljo) remake verzije kronografov s Strela napisom na številčnici (večinoma v kvarc izvedbi). Me pa popularnost Strela ur v zadnjem obdobju ne preseneča, saj so, vsaj za moje pojme, po izgledu to eni lepših vintage kronografov, če dodam še ravno prave mere ohišja (premer je 36 mm brez krone) prekrasen mehak občutek pri stisku obeh pusherjev, zgodovinsko pomembno ozadje in relativno redkost danes, je kombinacija praktično popolna.
Zahvale: Shadow, Matrus, haifisch, Tokidoki

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od Slamca.

Predstavitev 3017 Strela kronograf pred 2 let 7 mesecev #24013

 • Domč
 • Domč avatar
 • Nedosegljiv
 • Urarski poznavalec
 • Urarski poznavalec
 • Posts: 77
 • Karma: 2
 • Thank you received: 14
Ja ja. To je to. Res lepi kronografi. Je na moji wish listi. Kako je pa kaj z novimi, ki se jih tudi da dobit. Mislim, da je mehanizem 3133.
Mimo grede Darwil dela kot se šika.
Lep pozdrav.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Predstavitev 3017 Strela kronograf pred 2 let 7 mesecev #24014

 • Slamca
 • Slamca avatar Avtor teme
 • Nedosegljiv
 • Urarski expert
 • Urarski expert
 • Posts: 408
 • Karma: 75
 • Thank you received: 466
Nekateri novi, vsaj kakor sem sam seznanjen, so na baterije, imajo japonski kvarčni mehanizem z mehanično nadgradnjo kronografa, druge poganja kitajski Seagull navijač in zadnje, kot si že sam omenil, 3133. Za 3133 verzijo se jaz ne bi odločil, s temi mehanizmi imam res precej izkušenj in moram reči, da je prav presenetljivo kako se je raven kvalitete od začetka (konec 70tih) postopoma zmanjševala, po padcu SZ še vpadla in je danes najbolj na psu, nisem niti siguren, če jih danes sploh še delajo, da niso to le ostanki nekaj let starih zalog (mislim, da je uradno leto ustavitve proizvodnje 2013 pa že tudi do takrat ni bila več pod okriljem Poljota). Moje mnenje je, če želiš Strelo, stisni zobe (in domači proračun :P) in vzemi original, v končni fazi boš imel potem tudi uro, ki se jo bo dalo vedno prodati naprej. Za katere koli strokovne nasvete pa bom vesel, če lahko pomagam...

Me veseli za Darwila:)
Zahvale: criptus

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Predstavitev 3017 Strela kronograf pred 2 let 7 mesecev #24015

 • haifisch
 • haifisch avatar
 • Nedosegljiv
 • Urarski expert
 • Urarski expert
 • Posts: 447
 • Karma: 20
 • Thank you received: 278
Hvala za odlično predstavitev.
Še toliko bolje, ko piše nekdo, ki resnično pozna srce sovjetske horologije.
Zahvale: Slamca

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

 • Stran:
 • 1
minutka.si minutka.si minutka.si