minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Sem sodijo predstavitve članov foruma, ur, urarskih znamk ...
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Kje se učiti za urarja?

Kje se učiti za urarja? pred 11 let 6 mesecev #12749

• mrzly
  • mrzly avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
Pozdravljeni!

Zanima me kje bi se dalo kaj šolati za urarja? Namreč zelo me zanima to delo vendar nimam nobenih smernic kam naj se obrnem.
Sprva bi rad povedal da bi se učil resno, vendar ob delu, da bi mogoče "enkrat" v prihodnosti celo imel svojo trgovino.
Trenutno nimam še nobenega tehničnega znanja, saj nimam niti orodja s katerim bi lahko delal.
Rad bi se šolal in sem že mislil da bi investiral denar & čas v šolo TimeZone (je vredu?)
Na začetku bi vložil max 1500€ v učenje in orodje, potem se nekaj časa bolj samostojno razvijal, potem pa že začel razmišljati o kakšni šoli....vendar kje, ker jih v Slo ni več :pinch:
Trenutno še ob delu zaključujem Strojno Fakulteto tako da že nekaj osnovnega znanja imam o materialih in modeliranju, in kako približno meh. ura deluje....

Zelo se tudi zanimam za modificiranje ur v stilu "vintage", če je kdo slišal?Ter za bronaste ure, saj prihajajo zelo v modo....
Rad pa bi se tudi navadil izdelovati svoje paščke in številčnice ter kazalce.....

Vem da zna biti tak proces dolgotrajen, vendar za zdaj vsaj iščem nekoga ki vem kam bi se lahko obrnil da bi si pridobil kakšno osnovno znanje o popravilu/razstavljanju ur (večinoma mehanskih)....ali nas se kar obrnem na TZ šolo?

Predlogi, mnenja?

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Kje se učiti za urarja? pred 11 let 6 mesecev #12750

• MP
  • MP avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 4
V knjižnici imaš knjigo tehnologija urarstva(Rakuša). Kjer imaš osnove urarstva, najbolje pa je da nekje najdeš mentorstvo pri kakšnem urarju se naučiš stvari in opraviš mojsterski izpit. Za popravilo ur potrebuješ nekakšen watch toolset kot verjetno že veš, za izdelavo številčnic in ohišij pa potrebuješ po mojem mnenju kar veliko strojne opreme. Paščki pa niso problem.

Sam sem poizkusil in še delam na izdelavi ure, ki jo bom nekoč dokončal upam. Lahko mi pošlješ vprašanja na zs.

Kje se učiti za urarja? pred 11 let 6 mesecev #12751

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
MP malo predstavi dosedanji potek na forumu...bi me namreč zelo zanimalo.

Kje se učiti za urarja? pred 11 let 6 mesecev #12752

• sablfish
  • sablfish avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Tik, tak, tik, tak, booom!
  • Thank you received: 50
Ja, mene tudi tako, da prosim...

If only I had known, I should have become a watchmaker
A. Einstein

Kje se učiti za urarja? pred 11 let 6 mesecev #12753

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Na mnutki smo zbrali skupaj nekaj literature:

www.minutka.si/forum/11-obvestila-novost...rska-literatura.html

Kje se učiti za urarja? pred 10 let 4 mesecev #16853

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Morda bi SLAMCA samo v nekaj besedah spregovoril, kako je pridobil vse to znanje, da se lahko loteva tudi zelo zahtevnih popravil mehanizmov ?

Kje se učiti za urarja? pred 10 let 4 mesecev #16865

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Pred vsem mislim, da moraš imeti dosti časa in volje, ker je to stavar, ki se je človek ne more naučiti čez noč. Poleg tega bi rekel, da je priporočljivo, da si tudi vsaj malo tehničen tip.

Moja zgodba je taka...

Ure so me zanimale že od majhnega. Ko sem bil še osnovnošolec, sem si priskrbel mahjne izvijače in se lotil očetovega Poljota. Veliko veselja mi je prineslo dejstvo, da sem mehanizem razstavil brez večjih težav, navdušenje pa hitro je usahnilo, saj ure tudi slučajno nisem znal več sestaviti. S tem se dobil lekcijo, da je bolje, da se jih ne lotevam, sem pa ohranil veselje do ur. Kasneje sem si pridobil in prebral praktično vso literaturo o urarstvu, ki sem jo lahko dobil. Če koga zanima bi najbolj priporočal naslednje:
-Chicago School of Watchmaking,
-Donald De Carle - Practical Watchmaking
in seveda slovenski Rakušev učbenik o urarstvu, ki tudi slučajno ni slab, le za laika zna biti malo težek.
Zgoraj navedene učbenike in še nekaj drugih imam vse v tiskani obliki, milsim pa, da ne bi smel biti probelm jih zastonj dobiti iz neta.

Po preteku števila let in ''napiflanih'' vseh teh knjig, sem ponovno zbral pogum in tokrat celo uspel razstaviti in sestaviti navadno uro na navijanje. Sicer sem imel pri temu ogromno težav, večinoma pri temu, da so mi deli padali na tla. Ker imam doma parket, na katerem še težje vidiš miniaturen vijak, sem se potem večino časa po vseh štirih kot pes plazil po tleh in ob enem izgubljal živce. Da bi naredil kaj efekta, sem se podal v investicijo in si kupil profesionalno ultrazvočno čistilno napravo. Uro sem spet razstavil, dele dal v čistilec, za pranje pa uporabil čistilo, ki mi ga je prodal prodajalec ulrazoka. Čistilo je bilo neprimerno in uničilo uro. Da ne bom preveč dolgovezil, podobnih napak sem naredil kasneje še kar nekaj, hočem pa povedati, da vaja dela mojstra in učiš se na napakah.
Kasneje sem pričel hoditi še k urarjem in jim težiti z raznoraznimi vprašanji. Počasi sem se zečel lotevati avtomatskih ur, kasneje kronografov in na koncu še quartz mehanizmov. Hkrati sem tudi pridobival vedno večji nabor orodja. Danes imam za to urejeno prav posebno delavnico, izgleda pa takole:

Tla in delno stene sem prekril s PVC oblogo, tako da sedaj, če kaj pade na tla, najdem v trenutku.

Poleg tega moram povedati, da tudi vedno in nenehno spremljam preprodajo rabljenih ur na raznih spletnih in živih bolšjih trgih ter forumih po svetu, s tem se da tudi ogromno naučiti.

Če bi se kdo slučajno loteval tega hobija, bi mu svetoval:
-da si uredi dovolj visoko mizo (pisalne in jedilne mize so absolutno prenizke in posledično močno trpi hrbet),
-ne kupuje kitajskega orodja, veliko, veliko bolje staro rablejno orodje, kot kitajsko sranje,
-naj prične z žepno uro in to ne najbolj ceneno, ker so te večinoma dosti težje za razdirati, saj nikoli niso bile mišljene za popravila,
-skoraj nikoli nič na silo, večja je možnost, da delaš nekaj narobe, kot, da je potrebna velika sila.
Attachments:
Zahvale: criptus, Shadow, Matrus, Tomahawk, ermate, Ripper

Kje se učiti za urarja? pred 10 let 4 mesecev #16866

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Sem šel podobno pot kot slamca, samo do avtomatskih še nisem prišel.
Imam tudi že kar nekaj orodja, za urarske pojme še zelo malo.

Jaz sem šel v nabavo dobrih swiss made pincet in komplet izvijačev, ker se tu najbolj pozna slaba kvaliteta.

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Kje se učiti za urarja? pred 10 let 4 mesecev #16872

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Noro Slamca,
res hvala za obširen prispevek.
Tudi jaz sem ljubitelj ur, od malega. Moje največje želje dozorevajo 30 let, potem si pa kaj boljšega privoščim.

Nekoč sem si želel postati urar iz naslova tehnike, pa tudi prestiža, ker je ta poklic špica nekega področja in višjega 'položaja' ni.
Ne vem, če bi uspel, če bi bil dovolj dober.
Naslednja želja pa je bila, da bi bil pek.
No postal sem vse kaj drugega.

Tole področje bi lahko admin posortiral v poseben 'predal'
Jaz sem full navdušen.

Ma jaz bi si res želel nekoga 'maltretirati' ob kakšni pijači in klobasi, da bi mi bil pripravljen kaj pojasnjevati kakšno debelo uro o raznih vprašanjih, ki me s tega področja zanimajo. Vendar takšnih je več, tako da, pustimo to.

Saj, če spremljaš, me sem ter tja raznorazne zadeve in teorije zanimajo.

Last Edit: od Tomahawk.

Kje se učiti za urarja? pred 10 let 4 mesecev #16879

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Obcasno se minutkarji dobimo na kakem srecanju in tam odbelujemo vse kar je povezano z urarstvom ...

www.minutka.si/forum/11-obvestila-novost...nje-minutkarjev.html

Last Edit: od criptus.
  • Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si