minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Namenjeno izključno malim oglasom.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Šturmanskie 53' prva generacija prodam/predstavim

Šturmanskie 53' prva generacija prodam/predstavim pred 7 let 10 mesecev #23473

• Slamca
  • Slamca avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Zdravo!

Če se med kolegi forumaši slučajno najde kakšen bolj resen ljubitelj ur iz Sovjetske zveze, imam viška uro iz naslova. Za tiste, ki je ne poznate pa morda lahko ta oglas vzamete tudi kot kratko predstavitev. Pričakujem, da bo ura na koncu prodana za višjo ceno v tujino, se mi zdi pa vseeno vredno najprej poizkusiti doma, ker nas, žal, zbiralcev starih ruskih ur na tem področju praktično ni.

Gre za uro, izdelovano v obdobju od 1949 do 1954, nasledila pa jo je zelo podobna verzija s 17 kamni in protekcijo pred udarci. V času izdelave je bila nekakšen paradni konj domače urarske industrije, ni bila pa nikoli na voljo civilni javnosti. Dobili so jo vsi pripadniki vojaškega letalstva, vesoljskega programa, nekateri vojaki in seveda določeni ljudje na visokih partijskih položajih. Šturmasnkie uro, sicer druge generacije, ker je bila takrat že aktualen model, je imel tudi Juri Gagarin, ko je opravil svoj prvi polet v vesolje, zaradi se je tem uram (obeh generacij, razlike so nepoznavalskemu očesu tako ali tako nerazločne) prijel naziv ''Šturmanski Gagarin''. Resnica pa je, da, kljub zatrjevanju s strani Rusije in uri na ogled v muzeju v Moskvi, ne obstaja noben dokaz, ki bi direktno potrjeval, da je Gagarin med poletom dejansko nosil to uro na zapestju.

Mehanizem je zasnovan na kalibru ''Pobeda'', ima centralno sekundo, Breguet spiralo in (!) hack funkcijo. Ohišje je kromirana medenina, premer 33 mm brez in 36 mm z krono, razmak za pas pa 16 mm. Kljub majhnim meram, na ustreznem paščku ura deluje čisto spodobno za današnji čas.

Če se bo oz. se je že slučajno kdo posvetil tej uri in malo prebrskal splet, bo hitro ugotovil, da jih je kar nekaj naprodaj, vendar je dobiti popolnoma originalen primerek v solidnem stanju praktično nemogoče. So ekstremno redke. Potrebno je paziti na vse, barva, dolžina in oblika vseh treh kazalcev, ohišje, krona (mora biti nujno tipa ''pillow'') ter na koncu še kar nekaj kontrolnih točk na mehanizmu. Verjemite mi, če se že najde kakšna ura, ki zadošča vsem kriterijem, jo pesti zelo slabo stanje. Prilagam še link iz angleškega foruma, na katerem je o podrobnostih, ki jih je potrebno paziti pri nakupu, napisano kar precej:
forums.watchuseek.com/f54/everything-you...version-1063349.html

Ura, ki jo prodajam, je bila kupljena v skupini štirih enakih kosov (stanje pri vseh je v istem rangu) pri zbiratelju v Moskvi. Eno je obdržal moj kolega iz Rusije, druga je moja, ostali dve pa gresta v prodajo. Teče dobro in točno, garantiram, da je popolnoma na vseh točkah ura pristna in originalna. Pas ni original in je relativno slabe kvalitete, je pa primeren za to uro. Sicer ne stane veliko, se ga pa pri nas ne dobi, zato bi morda raje videl, da ostane pri meni (je tudi že nošen), če ima pa kdo veliko željo, ga pa seveda priložim.

Še slikice:

Datoteka priloge:

Ime datoteke:
Velikost datoteke: 0 KB

Datoteka priloge:

Ime datoteke:

Datoteka priloge:

Ime datoteke:

Datoteka priloge:

Ime datoteke:

Cena je 250 €.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od Slamca.
  • Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si