Evo ene izmed slik iz interneta, Malenkostne barvne dekoracije so drugačne, kot sem jih jaz poznal
Na zadnjem delu jahte manjkajo Rostfrei nosilci z vitli za spušanje manjšega čolna v vodo, ter ni več rešilnih zabojev na vrhu jahte, ki so se vrgli v vodo in so se avtomatsko napihnili varnostni "šotori".
In zadek nad gladino vode je nekaj prirejen. Spredaj se ne vidi dobro, vendar na tistem mestu, kjer se Buzdovani sončijo, se ni bilo mogoče, ker je bila tam neka dvignjena platforma za manjše skladišče.
Tudi klasični vrtljivi radar je bil na mostu, kjer je sedaj montirano nekaj drugega. Pogrešam tudi močan reflektor, ki je prav tako bil na mostu.
Zdi se mi, da v tekstih pretiravajo s cenami 200.000,00 EUR za vzdrževanje jahte na letni ravni.
Bil sem priča CELEMU letnemu remontu in videl vse kaj so pri tem naredili.
Če na hitro izračunam;
20 dni x 4 delavci x 8ur dnevno x 30 EUR/h = 19200 EUR
Dvigovanje ladje v dok, recimo = 5000 EUR
Servis motorjev (od nekega šalabajzerja) = 2000 EUR (tako da je potem teklo iz dveh do treh cilindrov)
_________________________________________________________________________________________________________
Skupaj torej = 19200 + 5000 + 2000 = 26200 EUR (pri tem sem pretiraval)
Pa še če ta znesek podvojimo, kar tako na pamet, znese to 52400 EUR/leto.
Trdim pa, da je to vse nujno narediti vsake dve leti in ne na eno leto.
Vsako leto je potrebno le očistiti školjke z dna trupa in prebarvati vodno linijo.
Fajn pa je seveda, če se še dno prebarva, vendar to pa že pomeni vsaj dvig jahte.
Ne smem pa pozabiti na premontažo svinčenih pogač, ki se jih namesti na zadnji del trupa jahte to pa iz razloga, ker prihaja do elektronapetostnih "mostov" med različnimi kovinami: Osovine propelerjev + Propelerji + Flapsi + Krmila.
V enem letu ta t.i. "galvanski člen" požre do cca 30 kg svinca ! ,ki bi sicer "požrl" oz. šel na škodo ostalih vitalnih materialov.