minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Debate o vsem drugem...
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: Primorka_Titova jahta

Primorka_Titova jahta pred 11 let 10 mesecev #11760

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Criptus,
zanimivo je, da sem v tvojih povezavah našel tole spodaj. Prav TO je tisto, o čemer mi je zaupno resnico povedal oficir, ki je bil takrat zaposlen na Primorki. Del tega je res, manjka pa še kruto nadaljevanje.

MomoPT61, moram te malo dopuniti: polovinom 70-ih godina jeste se zbilo nešto slično, ali ne sa MJ Jadranka, nego sa MJ Primorka, starijom i manjom jahtom.

Prilikom pristajanja u luci Fažana otkazale su kopče za prekret, mada ja ni dan danas ne verujem u to (zvanično) objašnjenje, već mislim da je uzrok bio u ljudskom faktoru - kasno izdatoj komandi za vožnju krmom. (Ako kopče otkažu - kako obe u isto vreme, kako prorade za 30 ili 40 sekundi?) Zbog toga je jahta udarila pramcem u obalu, Tito i Jovanka su popadali na pod salona, bez povreda. Tito je pitao zbog čega se to desilo, rekli su mu da je otkazala tehnika, a on je odgovorio da paze da se zbog toga nešto ne desi ljudima koji su upravljali brodom.

Međutim, jahta je nakon popravka prekomandovana iz GMO (Gardijski mornarički odred) Brioni u Odred školskih brodova, Split. Starešine nisu zvanično kažnjene, a nezvanično su nosile pečat do kraja karijere.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Primorka_Titova jahta pred 11 let 10 mesecev #11761

• Tomahawk
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Evo ene izmed slik iz interneta, Malenkostne barvne dekoracije so drugačne, kot sem jih jaz poznal

Na zadnjem delu jahte manjkajo Rostfrei nosilci z vitli za spušanje manjšega čolna v vodo, ter ni več rešilnih zabojev na vrhu jahte, ki so se vrgli v vodo in so se avtomatsko napihnili varnostni "šotori".

In zadek nad gladino vode je nekaj prirejen. Spredaj se ne vidi dobro, vendar na tistem mestu, kjer se Buzdovani sončijo, se ni bilo mogoče, ker je bila tam neka dvignjena platforma za manjše skladišče.
Tudi klasični vrtljivi radar je bil na mostu, kjer je sedaj montirano nekaj drugega. Pogrešam tudi močan reflektor, ki je prav tako bil na mostu.

Zdi se mi, da v tekstih pretiravajo s cenami 200.000,00 EUR za vzdrževanje jahte na letni ravni.
Bil sem priča CELEMU letnemu remontu in videl vse kaj so pri tem naredili.
Če na hitro izračunam;
20 dni x 4 delavci x 8ur dnevno x 30 EUR/h = 19200 EUR
Dvigovanje ladje v dok, recimo = 5000 EUR
Servis motorjev (od nekega šalabajzerja) = 2000 EUR (tako da je potem teklo iz dveh do treh cilindrov)
_________________________________________________________________________________________________________

Skupaj torej = 19200 + 5000 + 2000 = 26200 EUR (pri tem sem pretiraval)
Pa še če ta znesek podvojimo, kar tako na pamet, znese to 52400 EUR/leto.
Trdim pa, da je to vse nujno narediti vsake dve leti in ne na eno leto.

Vsako leto je potrebno le očistiti školjke z dna trupa in prebarvati vodno linijo.
Fajn pa je seveda, če se še dno prebarva, vendar to pa že pomeni vsaj dvig jahte.
Ne smem pa pozabiti na premontažo svinčenih pogač, ki se jih namesti na zadnji del trupa jahte to pa iz razloga, ker prihaja do elektronapetostnih "mostov" med različnimi kovinami: Osovine propelerjev + Propelerji + Flapsi + Krmila.
V enem letu ta t.i. "galvanski člen" požre do cca 30 kg svinca ! ,ki bi sicer "požrl" oz. šel na škodo ostalih vitalnih materialov. :)

Last Edit: od Tomahawk.

Primorka_Titova jahta pred 11 let 10 mesecev #11765

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Tut za prodajne cene so zelo različne cifre naveden v virih, tam do 200.000 €. Kot vidim je bila na koncu prodana za pol manj. Ima pa seveda zgodovinsko vrednost pa tut morda emocionalno kar je seveda dobra dolgoročna naložba.

Nisi še povedal kakšna je bila tvoja vloga/delo gor?

Primorka_Titova jahta pred 11 let 10 mesecev #11771

• Tomahawk
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Sreča, da je tale tema pod rubriko "Debate o drugih stvareh" :)

Na jahti so bili štirje(4) oficirji in smo bili štirje(4) mornarji.
To seveda, ni bila vojaška jahta, čeprav smo vojaki služili na njej enoletni vojaški rok.

Moja vloga je bila, da sem bil "takozvani" "mašinista", torej zadolžen za motorje.
V praksi sem moral vzdrževati čistočo obeh motorjev in prostora v katerem sta ta dva agregata nameščena.
Med vožjami, pa sem moral vsakih 15 min iti v ta prostor in zadaj na komandni steni spremljati, če bi tlaki in temperature med L in D motorjem kakorkoli odstopali, za kaj več so tako in tako dejali, da ne bomo imeli pojma.

Sem pa pred vstopom v prostor moral prištekati kabel in slušalke z mikrofonom iz razloga komunikacije in zadušitve neznosnega hrupa !

Pri šolski vožnji pa sem recimo moral sneti hidravlični cilinder in krmilnih loput in namestiti vzvod, ki je imel kazalo v stopinjah L in D, tako da sem lahko po komandah iz komandnega mostu uravnaval smer vožnje.
Povem, da nisem bil šibak in da sem bil na to kar se je zgodilo v naprej pripravljen, a ko je budalo na polno navil motorje, me je vzvod butnil ob steno, krmilo pa se je poravnalo naravnost !

Jahta je bila večino časa v četverovezu v Splitu v zalivu Poljud in tako smo se mornarji lahko kopali dnevno od meseca maja pa do konca septembra. Takrat sem šele videl kaj to pomeni lepa zagorela polt, ki se je ohranila še do konca novembra !!

Vsak dan je bil en mornar dežurni in je moral spremljati in zapisovati smer vetra, jakost vetra, stopnjo vzvalovanosti morja ter zapisovati, če je kdo prišel na obisk na ladjo, ter kuhati kavo .

Takrat sem bil star 19 let in sem lahko spal celo noč ter po prespani noči tudi do nadaljnih 6 ur ali več preko dneva. Ob vsaki najmanjši priložnosti sem šel spat, ker mi je po teoriji tisti čas v trenutku minil in sem lažje prenašal oslarijo služenja vojaškega roka. Se je pa zgodilo nekaj nepričakovanega, kar me moti še danes in to je, da sem poskušal tedaj misliti na NIČ, kar se zdi čudno a s "treningom" tudi to gre in kot posledico imam sedaj pozabljanje. To sicer ni bilo obremenjujoče za študij, vendar v vsakdanjem življenju se ta zadeva NI popravila. :)

Smo pa vsi štirje mornarji bili usposobljeni za proceduro pristajanja in izplutja. To samo dva mornarja verjetno ne bi zmogla.
Zahvale: criptus

Primorka_Titova jahta pred 11 let 10 mesecev #11774

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Zanimivo :woohoo:

Bolje si preživel vojni rok kot marsikdo ;)

Nekaj pa si povedal tudi o urah in to paše na forum ;)

• Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si