minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Debate o vsem drugem...
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Poletni - zimski čas

Poletni - zimski čas pred 13 let 5 mesecev #5182

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
V nedeljo bomo spet prestavili ure za eno uro nazaj zaradi prehoda s poletnega na zimski čas.

Na poletni čas bomo spet nazaj 31. marca 2013. Obdobje poletnega časa se namreč začne zadnjo nedeljo v marcu ob 2. uri po srednjeevropskem pasovnem času tako, da se ura prestavi za eno uro naprej. Premikanje urnih kazalcev so na Zahodu prvič uvedli v začetku 70. let 20. stoletja, češ da bo tako dan daljši in da se bo varčevala električna energija in povečala storilnost.

V Sloveniji prestavljamo uro skladno z direktivo Evropskega parlamenta o ureditvi poletnega časa. Pri nas to področje ureja uredba o določitvi obdobja poletnega časa.

Statistika trditvi o prihrankih nekako ni naklonjena ( www.rtvslo.si/slovenija/v-nedeljo-prehaj...na-zimski-cas/269507 ). Meni osebno je vse skup brez zveze, motnja mojemu bioritmu, da o otrocih ne govorim...

Kaj pa vi menite o tem?

PS, pa ne pozabite ure naštelat :ok:

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od criptus.

Odg: Poletni - zimski čas pred 13 let 5 mesecev #5184

• Skiro
  • Skiro avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 2
Moje mnenje: poletni čas mi je super, ko prestavimo uro za 1 uro naprej, ker ko pridem iz službe je daljši dan kasneje zaide sonce in grem na kolo, rolerje, otroci so pri dnevu lahko dlje zunaj in še kaj naredim zunaj. V zimski času je pa itak dan krajši in hladnejši tako, da mi je za zimski čas vseeno.
Mi pa ni OK, ker sedaj otroci v OŠ pričnejo s poukom 8.20, čisto zapravljen jutranji čas, pouk se pa lahko konča tudi ob 15.40. in kaj imaš potem od dneva?
Namesto da bi vsi prej začeli in vsi prej končali, saj delamo zato da živimo in ne živimo zato da delamo. Ali se motim ? Mogoče da mogoče ne.

Lp

Last Edit: od Skiro.

Odg:Poletni - zimski čas pred 13 let 5 mesecev #5185

• sablfish
  • sablfish avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Tik, tak, tik, tak, booom!
  • Thank you received: 50
Osebno mi gre na živce prestavljanje časa iz dveh razlogov.
1. Iz zgoraj naštetih razlogov
2. Če imaš diverja, je itak treba odvijat krono in nastavljat uro v mesecih, ko imajo 30 (28) dni, da nastaviš datum. Dva krat na leto pa še zato, da prestaviš uro naprej ali nazaj.
Naj uvedejo stalni poletni čas, pa čeprav je zimski tisti "ta pravi".

If only I had known, I should have become a watchmaker
A. Einstein

Odg: Poletni - zimski čas pred 13 let 5 mesecev #5186

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Skiro napisal(a):

Moje mnenje: poletni čas mi je super, ko prestavimo uro za 1 uro naprej, ker ko pridem iz službe je daljši dan kasneje zaide sonce in grem na kolo, rolerje, otroci so pri dnevu lahko dlje zunaj in še kaj naredim zunaj. V zimski času je pa itak dan krajši in hladnejši tako, da mi je za zimski čas vseeno.
Mi pa ni OK, ker sedaj otroci v OŠ pričnejo s poukom 8.20, čisto zapravljen jutranji čas, pouk se pa lahko konča tudi ob 15.40. in kaj imaš potem od dneva?
Namesto da bi vsi prej začeli in vsi prej končali, saj delamo zato da živimo in ne živimo zato da delamo. Ali se motim ? Mogoče da mogoče ne.

Lp

Naši vrli ministri so izjavil,i da ni humano do otrok da začnejo šolo bolj zgodaj. Ni humano! A to pa je humano da propadajo družine ker cele dneve samo delamo, otroke pa nam vzgajajo drugi? :hammer:

Odg: Poletni - zimski čas pred 13 let 5 mesecev #5259

• oven
  • oven avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
Prejsno nedeljo smo prestavili rocne ure za eno uro nazaj... Ko sm jaz svojo prestavil, sm opazil, da je prvi dan prehitela za 10 sekund. Naslednji dan za 5 sekund, potem pa je spet "normalno" prehitevala za dve sekundi na dan. Je to normalno? A mogoce nebi smel kazalcev zavrtet za eno uro nazaj, kot to opozarjajo pri starejsih stenskih urah?

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si