minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Debate o vsem drugem...

TOPIC: OBNOVA / RESTAVRIRANJE

OBNOVA / RESTAVRIRANJE pred 8 let 8 mesecev #21522

• LukAkuL
  • LukAkuL avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 18
Moje mnenje je, da jo pustis taksno kot je in mi jo prodas :)

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

OBNOVA / RESTAVRIRANJE pred 8 let 8 mesecev #21524

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Jaz je ne bi obnavljal. Nekaj patine ji pristoji...

OBNOVA / RESTAVRIRANJE pred 8 let 8 mesecev #21526

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Iz slike se sicer slabo razbere, ampak meni ura ne deluje v tako groznem stanju. Jaz bi dal servisirati mehanizem, spolirati steklo, po možnosti tudi spolirati celotno uro (že glede poliranja smo na vprašljivem področju), vsekakor pa niti pod razno ne obnavljati številčnice, tudi če je malo poškodovana, nikakor. S tem uničiš dušo v stari uri. V Robnikovem primeru Omege seveda ni bilo izbire, ker številčnice praktično ni bilo, znajo pa ''redial'' ure izgubiti tudi po 50% vrednosti glede na originalne primerke.

@ttom, drugače pa prekrasna ura, se postavim kot drugi v vrsto za LukAkulom, če boš prodajal :) Kolega ima točno tako (4520-8000) in jo vedno občudujem, ko jo ima na roki. Žal so cene lepih primerkov na spletu precej visoke.

OBNOVA / RESTAVRIRANJE pred 8 let 8 mesecev #21529

• ttom
  • ttom avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 34
Hvala vsem za mnenje in informacije.
Trenutno sem v tujini, ko pridem nazaj dodam še kakšno sliko.
Uro sedaj ne prodajam, mogoče pa ob dobri ponudbi razmislim.

OBNOVA / RESTAVRIRANJE pred 8 let 8 mesecev #21533

• Emve
  • Emve avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 18
Grand Seiko 4520-8000 kupljen na Japonskem leta 2015 v popolnoma originalnem stanju. Uro in mehanizem je krasno obnovil ter poservisiral Slamca in od takrat deluje brezhibno. Številčnica ni bila obnovljena, ker odsvetujem tudi ostalim. Moje steklo je še originalno a spolirano kolikor se je dalo - novo oz. nadomestno v enaki konfiguraciji je težko dobiti.

Najlepša stvar pri uri je za moje pojme enostaven in eleganten dizajn ter ritem bitja njenega mehanizma (Hi-Beat 36.000 bph).

Lep pozdrav
Attachments:

OBNOVA / RESTAVRIRANJE pred 8 let 8 mesecev #21630

• izvir
  • izvir avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 3
Živijo!

A se splača popolno restavrirati uro, o kateri ne najdem na spletu ne bu, ne mu. :) Kupljena je bila v Zurichu nekje v začetku 80ih. Ima avtomatski mehanizem ("swiss made" :P ), doomed (izbočeno?) pleksi steklo, vrtečo luneto, kaže datum in ima še vedno lume. G. Robniku bijo dal povsem restavrirati. Pod 500 najbrž ni šans, da pridem? Prilimam sliko ob priliki.

Je možno prilagoditi prevelik keramičen lunetni vstavek oz. samo luneto, da bi lepo pasala? Iz 38 na 37.5 mm.

Attachments:

OBNOVA / RESTAVRIRANJE pred 8 let 8 mesecev #21631

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Zdravo,

kot prvo moram reči, da nisem poznavalec Invicte, vendar se skoraj zagotovo ne motim, če rečem, da ura ni iz 80tih. Sem šel tudi preverit na internet in zasledil podatek, da je brand Invicta prišel na trgovske police šele leta 1991, Pro Diver pa verjetno ni njihov prvi model. No, pa sej je v končni fazi vseeno. Če se splača uro restavrirati? Ko gledam priložene fotke, me najpre prešine vprašanje, zakaj bi uro sploh restavriral, saj je kot nova!? Servis mehanizma, čiščenje in to je to.
Pri vprašanju kam uro odnesti, se moraš tudi zavedati vrednosti te ure, odtipkaj ''Invicta Pro Diver Automatic'' v Ebay iskalnik, označi ''Sold items'' in prejel boš okvirno informacijo o cenah, ki jih take ure dosegajo. Če ti je ura resnično pri srcu in ima zate sentimentalno vrednost, bi jo na tvojem mestu nesel k kakšnemu urarju, ki ima nižje cene naredi pa tudi kvalitetno (jih imaš v Lj in drugje kar nekaj), če pa ti je samo lepa in postajaš ljubitelj ur na splošno, jo pa samo nosi, brez skrbi, ura bo šla še desetletja, to pa je čas, v katerem si boš pridobil še desetine ur, če se ti bo veselje obdržalo. Poganja jo tako ali tako Sellita mehanizem, ki je klon Ete in bodo vedno na razpolago za zmerne denarje (v primeru, če crkne in bi namesto servisa kar menjal komplet).
Vprašanja glede lunete ne razumem, se pa lunet na splošno ne da krajšati, ožati ali kakorkoli prilagajati. Tvoja luneta zgleda original, zato brez skrbi, da je prave mere, če je občutek, kot da je premajhna in ima ''luft'', je problem v vzmeti, ki se skriva pod njo in jo mora ''šponati''.

Pa prijetno nošnjo!
Zahvale: criptus, izvir

OBNOVA / RESTAVRIRANJE pred 8 let 8 mesecev #21632

• izvir
  • izvir avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Očitno nisem bil dovolj natančen pri pisanju posta.

1. Vprašanje govori o restavriranju neke švicarske ure iz 80ih
2. Vprašanje govori o prilagajanju lunete, če je vstavek 0.5 mm prevelik in ta se nanaša na Invicto.

:)

OBNOVA / RESTAVRIRANJE pred 8 let 8 mesecev #21636

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Na vprašanje ni mogoče odgovoriti, če ne izdaš niti znamke ure. Tudi če ti internet ne odgovori o uri nič pametnega, ima Minutka kar nekaj uporabnikov s precejšnjim znanjem o vintage urah. Skratka kakšna slika bo potrebna :) . Glede na število različnih ur, proizvedenih v 80tih letih, z oznako ''Swiss made'', statistika, da bi se ti taka vrhunska restavracija pri Robniku izplačala, žal tudi slučajno ni na tvoji strani. Namreč, 90 ali celo več procentov ur iz tega časa nima praktično nobene vrednosti. Zagotovo je pa velik plus vrtljiva luneta v kombinaciji z avtomatiko, ker je to indic na diver uro, ki so na splošno precej cenjene med vintage modeli. Izbočeno plexi steklo je bilo takrat tako pogosto, kot če bi rekel, da imaš avto z jeklenimi platišči...
Zahvale: criptus, izvir

OBNOVA / RESTAVRIRANJE pred 8 let 7 mesecev #21648

• izvir
  • izvir avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Prevelike slike

Last Edit: od izvir.
minutka.si minutka.si minutka.si