minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: Tissot seastar

Tissot seastar pred 7 let 7 mesecev #24479

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Smo že malce off topic, vendar me veseli tole...:)

...da so včasih Američani uvozne dajatve vezali na število kamnov, čeprav so njihovi izvirnosti pri zaščiti domačih proizvajalcev nikoli ne moreš dovolj načuditi.

Po mojem imaš zato tudi recimo Seiko 6139 v dveh verzijah (17 in 21 kamnov), tudi Calibre 11 kronograf je imel v prvi inačici 17 kamnov. Opaziti je, da se pojavlja številka 17, čeprav so ure ekstremno komplicirane, za primerjavo moderni kaliber FP 1185, ki ima dokaj podoben nabor funkcij in primerljivo tehnično zasnovo kot 6139, vsebuje kar 37 kamnov! Ravno številka 17 pa se pojavlja zato, ker ima klasičen švicarski anker mehanizem na ročno navijanje, brez dodatnih komplikacij, točno 17 kamnov, v primeru, da so vsi pogonski ležaji iz kamnov. Pri kronografu je seveda takih ležajev več.

Sploh če upoštevamo obdobje sredi ''70 in prve polovice '80, ko švicarji še sami niso vedeli, kje se jih glava drži. Tako imamo Seastar brez navedbe na številčnici ali pa mojo Doxo brez napisa Swiss Made.

Za moje pojme je največja šlamastika na strani Omege, v tem obdobju so dejansko dajali zadnje pokrove gor ne glede na model številčnice, kar je bilo pač trenutno pri roki. Zato imamo danes zmešnjavo, recimo model Geneve s Seamaster pokrovom ipd. Zadeva je pravzaprav prišla na dan šele v nedavnih letih, do tedaj pa so zbiralci napačno domnevali za te ure, da so franken variante. Pravzaprav zelo zanimiva tema, vendar trenutno ne najdem povezave na debato na tujem forumu.

Meni osebno še vedno največjo uganko predstavlja dejstvo, kdo je v resnici naredil prvi kronograf z dvema pusherjema. Breitling trdi in uradno navaja, da je to storil Willy Breitling leta 1934, na drugi strani pa obstaja, kar nekaj navedb, da je to bil Universal Geneve, leta 1932. Večina takratnih ur ni vsebovala serijskih številk in je težko dokazljivo.

Če se ne motim, je bil v tistih časih na tržišču tudi že Valjoux 23 v izvedbi z dvema pusherjema. Se pa strinjam, tega je v urarstvu še dosti, kregajo se tudi kdo je naredil prvi avtomatik, prvo uro s protekcijo pred udarci, prvo vodotesno ohišje in nenazadnje, o čimer si sam perfektno napisal, kdo je izdal prvi avtomatik kronograf:).

@AP, res je, primeren servis na tej uri bi že dosegal vrednost ure same. Žal je tako v kar dosti primerih pri vintage urah, potrebno pa je razumeti, da je postopek kakovostnega servisa pri uri, ki danes nima posebne vrednosti, kot recimo tvoja, popolnoma enak, kot če bi govorili o recimo neki redki potapljaški izvedbi (saj kot je bilo v tej debati razjasnjeno, se vidi, da je lahko celo mehanizem čisto enak). Če bi imel željo, me lahko kontaktiraš in nekaj spacava na hitro, da se malo spuca zapreka in nastavi ura.
Zahvale: AP, haifisch

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od Slamca.

Tissot seastar pred 7 let 7 mesecev #24482

• AP
  • AP avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Važno da tik-taka
  • Thank you received: 14
No ko se bom odločil te bom kontaktiral, ker sedaj imam preveč drugega dela, vendar hvala za ponudbo

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Tissot, Hamilton, Seiko
  • Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si