minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2
  • 3

TOPIC: Kalibriranje 7S26

Kalibriranje 7S26 pred 7 let 11 mesecev #23503

• izvir
  • izvir avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 3
Hej, folk!

09/17 sem se ustavil v Sten Time Qlandia NM in kupil enega Seika 5ko, klasična verzija za 110 evrov. Mehanizem je najprej zaostajal za 20 s/d, nato pa mi ga je eden izmed lokalnih urarjev "zreguliral" tako, da je tekel +40 s/d. :blink: Prejšnji S5 je tekel pod +- 5 s/d. Tega prehitevanja sem imel dovolj, zato sem uro odnesel k drugemu urarju. Ta naj bi bil kar sposoben glede teh mehanizmov in tudi zatrjeno mi je bilo, da bo sedaj ura tekla b.p. Aplikacija na telefonu mi je zaenkrat zračunala -12 s/d.

Glede na to, da sem že imel S5, ki je tekel v okviru +- 5 s/d in na navedbe na WUS forumu, naj bi se dalo ta mehanizem brez velikih težav nastaviti na COSC standard.

Se mi sploh splača uveljavljati garancijo, glede na to, da je toleranca mehanizma od -20 do +40 s/d?

Preden nesem uro nazaj k urarju, vprašam vas, soforumaši - kdo ima "jajca" in si upa vzeti v roke tegale Seika 5ko ter ga kalibrirati na +-5 s/d

Bo padlo za konkretno pijačo. :) Ni važno, ali ste profi ali navdušenec- :lol: :beer:

Attachments:

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Kalibriranje 7S26 pred 7 let 11 mesecev #23504

• criptus
  • criptus avatar
  • Odsoten
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Ce ima tako deklarirano toleranco seveda ne moreš uveljavljat garancije.

Kalibriranje 7S26 pred 7 let 11 mesecev #23505

• dreja
  • dreja avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 40
Že nekaj časa se pripravljam, da bi na forum napisal nekaj na to temo.

Vsi vemo, da mehanske ure niso tako točne kot kvarčne. To pomeni, da je njihovo dnevno odstopanje precej večje. Tako proizvajalci mehanizmov podajajo dnevno odstopanje. Npr. za 7s26 je to -20 do +40s dnevno.
Boljši mehanizmi (npr. tisti s COSC certifikatom) imajo to področje precej ožje (-4 do +6), Rolex je za svoje "Superlative Chronometer" modele še strožji.
To v praksi pomeni, da bo mehanizem oz. ura v vseh predpisanih pogojih (temperatura, vlaga, položaj, navitje glavne vzmeti, vibracije, itd.) ostala v tem tolerančnem območju.

V praksi se ure najlažje regulira z uporabo naprave, ki se ji reče Timegrapher (oz. po starem Vibragraf). O tem sem že nekaj pisal tukaj:
www.minutka.si/forum/7-splono-o-urah/884...j-uro-na-servis.html

Pod pogojem, da je mehanizem dovolj "zdrav" (servisiran) se poskuša doseči čimbolj ravno črto.

Za "navadne" mehanizme je postopek tak, da se s premikanjem temu namenjenega "vzvoda" daljša (upočasnjevanje) ali krajša (pohitritev) dolžino nihajne vzmeti (t.i. spirale). Za bolj "fino nastavitev" imajo nekateri mehanizmi (npr. 2824) z vzvodom povezan vijak, nekateri imajo še en dalši vzvod, itd.
Novejši mehanizmi (s COSC certifikatom) pa imajo po obodu nemirke tudi vijake, da se lahko nemirko "uravnoteži". S tem se izenačuje dnevno odstopanje glede na položaj ure.

Če pokomentiram zgornjo sliko:
Ravna črta na ekranu še ne pomeni, da bo ura od sedaj naprej vedno delovala s takim dnevnim odstopanjem ! To samo pomeni, da bo ura pri točno takih pogojih (položaj, navitje glavne vzmeti, itd. ) dosegala takšno dnevno odstopanje. Od kvaltete mehanizma je potem odvisno, za koliko se bo to spremenilo pri ostalih pogojih. To kmalu vidimo, če uro obrnemo v drug položaj in opazujemo, kako hitro se dnevno odstopanje novemu položaju prilagodi ter kašna je razlika v primerjavi s prejšnjim položajem.

Tudi jaz se obremenjujem s tem, kako bi svoje ure zreguliral tako, da bi dosegel čimmanjše dnevno odstopanje.
Žal pa je realnost za mehanizme nižjega ranga precej daleč od tega, kar beremo po forumih. Konkretno podajanje dnevnega odstopanja do desetinke natančno je nesmisel.
Že res, da je 7s26 (s precej sreče) po tednu dni pridobil 25s, pa to delimo s 7 in dobimo +3.6 s dnevnega odstopanja. Vendar se je potrebno zavedati, je nekaj časa (npr. čez dan) ura prehitevala za 15s, čez noč pa toliko zaostala, da je pridobljeno "skompenzirala". Tukaj še zdaleč ne moremo govoriti o COSC natančnosti. To tudi pomeni , da ura ni smela imeti večjih pretresov (npr. vožnja s kolesom), čez noč pa smo jo morali odložiti v točno določen položaj...

Za tako zregulirat 7s26 je potrebnega precej potrpljenja, saj jo je potrebno zregulirati na "osebo", to je na njegov način nošenja. Takšna "natančnost " traja le določeno obdobje (npr. sprememba aktivnosti), nato je potrebno postopek ponoviti.

Dovolj dober približek se za take mehanizme ponavadi poskuša dobiti tako, da se uro zregulira na nek kompromis med položaji "številčnica gor", "12 dol" ter "krona dol". Ostale položaje se potem uporablja pri "nočni kompenzaciji" prehitevanja ali zaostajanja...

LP Andrej
Zahvale: criptus, Sidney70, Slamca, Noxy.slo, izvir

Last Edit: od dreja.

Kalibriranje 7S26 pred 7 let 11 mesecev #23510

• izvir
  • izvir avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 3
dreja, hvala, ker si si vzel čas in tako dobro opisal proces kalibriranja ter delovanje mehanskih ur. Upam, da bo tvoj post prebralo čim več ljudi.
Samo za info: sam merim natančnost z aplikacijo WatchCheck. Vem, da se s takšno aplikacijo ne da izmeriti takšne natančnosti kot z Timegrapherjem, da pa nek vpogled. Urar mi je rekel, da je uro nastavil na "njegovo napravo", tako da najbrž ima tale Timegrapher.

Sedaj pa nekaj kratkih vprašanj:
1. trenutno je 7s26 prišel na - 10,4 s/d. Koliko časa potrebuje avtomatski mehanizem, da se dejansko uteče v optimalno, fazo, oziroma, kot si sam rekel, da se ura sama skalibrira in optimizira na uporabnikovo nošenje? Pri ETI se mi je nova ura dejansko utekla v prb. 8 mesecih, ampak sem jo nosil 90% časa.
2. tale Seiko bo jutri star 9 mesecev in je bil v tem času nošen prb. 2 - 3 mesece skupno. Bi bila njegova natančnost drugačna, če bi ga nosil ves čas?
3. će hacking mehanizem naviješ do konca in ga po recimo 12 urah nenošenja izmeriš - bi bil rezultat drugačen, kot če bi ga po navitju 12 ur nosil?
4. navadno imam eno avtomatsko uro za na delo, popoldne pa si dam gor drugo. recimo 8 ur dnevno. je dovolj za normalno delovanje?

Malo debate. :)

Kalibriranje 7S26 pred 7 let 11 mesecev #23511

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Moram se še jaz vključiti v debato :) Tisti del Drejinega članka, kjer govori o dnevnem odstopanju v desetinkah, bil bilo potrebno dati v odebeljeno pisavo :lol: . Podobna primerjava je z avti, meni tudi ne pije 7,213 l/100km, ampak mi pije nekje med 6,5 in 8, odvisno je od vožnje, vremenskih razmer, mojih živcev itd.
Drugače pa Dreja, super si napisal! Morda bi dodal še dve zadevici:
-Seiko 5 mehanizme je težko točno naštimati, ker je regulator (to je tisti ''vzvod'' o katerem Dreja govori) precej okoren in ni napravljen za premike v razredu manj kot 10s dnevno. To pomeni, da čim ga minimalno premakneš s pinceto, se odstopanje že konkretno pozna. Boljše ure imajo za ta namen razne sisteme mikroregulacije, kot je že Dreja omenjal, Seiko 5 je pa pač nizkocenovna družina kalibrov.
-do pozicijskega odstopanja pride zaradi neenakomerno razporejene teže na balančnem kolesu (nemirki), enako kot centriranost koles pri avtu ali kolesu, le da se tu napaka v teži odraža kot obnašanje nemirke v določeni poziciji v smislu nihala, kar znatno vpliva na tek ure. Seiko 5 ima tukaj tudi ne ravno najvišje standarde in ta napaka ostaja, ne da se je odstraniti s tem, da uro s časom ''vneseš''. Se pa da sicer napako popraviti s tako imenovanim vaganjem nemirke in prilagajanjem teže, vendar je postopek tako zamuden, da je enostavno v tem primeru verjetno dražji od cene nove ure.

Če ti še odgovorim na zastavljena vprašanja (upam, da svoje mnenje poda tudi Dreja):
1. Za moje pojme tega fenomena, da bi se ura utekla v optimalno točnost ni. Z nošnjo pride do vdora mikro delcev nesnage v mehanizem, sušenja olja, delnega namagnetenja ter večjih udarcev, ki lahko premaknejo regulator, torej številnih dejavnikov, ki vplivajo na točnost ure, vendar je njihov vpliv v naključni smeri, če ura postane bolj točna, je to zgolj sreča...
2. Lahko bi bila točnost drugačna, kot sem zgoraj napisal, vendar v čisto naključni količini.
3. Sicer ne vem, kaj ima hack tu veze, ker to velja za vse tipe mehanskih mehanizmov, odgovor je pa da. Če bi ga 12 h pustil mirovati pomeni, da bi bil ves čas samo v eni poziciji, če bi ga nosil na roki, se bi odrazil seštevek vseh pozicij. Poleg tega ura na roki sprejema določene sunke in tresljaje, ki po malem tudi doprinesejo k rezultatu.
4. Odvisno kaj počneš (koliko si v službi aktiven) in v kakem stanju je ura (koliko je preteklo od zadnjega servisa). Poznam primere (pisarniški delavec, torej precej nedejaven), ko nošnja avtomatske ure zgolj v delovnem času ni dovolj in se proti koncu tedna ustavi.

Še to sem pozabil. @Izvir, v prvem postu si napisal, da ti gre sedaj okoli 12s v minus na dan. To je za moje pojme za tako uro dovolj dobro. Rekel si, da je urar, ki si mu jo nesel dober, potem je to to. Po navadi, do tega pride resnično pogosto, ko se ljudje pričnejo reguliranja lotevati sami, je samo vprašanje časa, kdaj bo spodletela pinceta in se poškodovala spirala :) .
Zahvale: criptus

Last Edit: od Slamca.

Kalibriranje 7S26 pred 7 let 11 mesecev #23513

• criptus
  • criptus avatar
  • Odsoten
  • Moderator
  • Moderator
Ura na nek nacin se utece s casom nosenja. Mehanika sama ima seveda odstopanja pa ceprav so tolerance majhne in celoten sistem rabi nek cas da se 'uleze'. Zato je vcasih tudi problem pri mehaniki, da ko se menja naprimer nek zobnik, os ali kaj drugega,da ura nekaj casa dela slabse, neenakomerno lahko celo manj tocno. Ker pac nov del se ni ulezan s starimi. Urarji imajo vcasih tezavo ta fenomen razloziti stranki, ki pricakuje, da bo ura delal bolj tocno po popravilu a se zgodi da preprosto temu ni tako.

Te stvari je treba upostevat, mehanika je pac ziv organizem in to ji daje duso. Cena pa tudi pove svoje. Drazji mehanizmi so bolj dodelani, manjse so tolerance, izvedba je bolj robustna, materiali so boljse kvalitete itd...
Zahvale: maximus, druID

Last Edit: od criptus.

Kalibriranje 7S26 pred 7 let 11 mesecev #23514

• dreja
  • dreja avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 40
Pozdravljeni, hvala za komentarje.

Še 2 pojasnili z moje strani:

Aplikacija WatchCheck je program, ki primerja trenutni čas ure z referenco (atomsko uro).
Timegrapher pa je naprava, ki "posluša" tiktakanje ure ter iz njega "takoj" izračuna dnevno ostopanje, amplitudo ter beat error. Primerljiva aplikacija je Kello, obstaja pa tudi nekaj analizatorjev za PC.

Glede vprašanja št.1:
Morda sem se nisem dovolj natančno izrazil, vendar se ura na način uporabnikovega nošenja ne skalibrira sama od sebe. Mišljeno je bilo, da jo je potrebno nositi (npr 1 dan) in pogledati koliko je prehitela / zaostala. Nato jo je potrebno odpreti, premakniti regulator in zopet zapreti. Po potrebi je treba postopek ponoviti.
Kot pa je že Slamca povedal, je regulator pri 7S26 precej okoren in ne omogoča finega nastavljanja...

LP Andrej

Kalibriranje 7S26 pred 7 let 11 mesecev #23515

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
@Criptus, ja, tudi sam po končanem serevisu vedno pustim mehanizem dan ali dva teči in ga šele potem kalibriram, olje se mora uleči. Poleg tega se tudi strinjam, da je pogosto, da po servisu ure tečejo bolj narobe (kar pa še ne pomeni, da je servis mehanizmu škodoval, ravno obratno). Sigurno pa ne drži, da ura s časom zaradi utečenosti pridobi na točnosti, se strinjam, da imajo dušo, pameti pa ne morejo imeti. Urar jo nastavi v tisti situaciji, ko je nova oz. poservisirana, torej na točno takratno stanje mehanike, v katero smer gre potem točnost teka s časom (zaradi dejavnikov, ki sem jih zgoraj navedel) pa je vprašanje. Sama od sebe se ne kalibrira. Nož s časom ni bolj oster, puška z leti ni bolj točna... Meni tukaj ni logike, priznam pa, da nisem še nikoli delal meritev direktno po servisu, recimo, na tedenski bazi tekom enega leta. Morda bi bil to zanimivo projekt, če bi ga prav zastavili... jaz imam sicer polno glavo dela in sem nenehno v zaostanku, morda bi bil Dreja za stvar?

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Kalibriranje 7S26 pred 7 let 11 mesecev #23517

• criptus
  • criptus avatar
  • Odsoten
  • Moderator
  • Moderator
Sej ne pravim, da s casom pridobiva na tocnosti. To niti ni logicno, saj obraba vpliva na stabilnost teka, ki je en od pogojev za tocnost. Se pa deli na nek nacin ulezejo med sabo. Kot recimo ce das skupaj gumo in felgo. Obe sta malo v tolenci in nekaj casa traja, da se ujameta...

Morda sem malo nerazumljivo napisal ;) A mislim, da govorimo o isti stvari....

Last Edit: od criptus.

Kalibriranje 7S26 pred 7 let 11 mesecev #23520

• rkovac
  • rkovac avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 5
@izvir:
-10 spd na 7S26 je za moje pojme čisto v redu. Če ure rotiraš, potem gre itak z roke, preden se nabere več kot kakšna minuta. S kakšno amatersko kalibracijo samo še bolj pokvariš to natančnost.

Brez Timegrapherja tega itak ne moreš narediti. Razni nadomestki v obliki aplikacij na telefonih so več ali manj neuporabni oz. preveč odvisni od modela telefona, nastavitev mikrofona in same ure. S Clock Tunerjem je meni uspelo starega Darwila (special flat lux 62) spraviti na okrog -15 spd. Ker sem mislil, da to ni dovolj, sem z vsemi naslednjimi "korekcijami" vse skupaj samo še bolj pokvaril. Zdaj sem zadovoljen, da sem ga nekako uspel spraviti nazaj na nekje -17, -18 spd če ga nosim (če stoji, "skoči" na -60 spd!) in več ne diram ničesar. Sem se pa zajeb... več kot dva tedna - nastavil, zaprl nosil dan ali dva in nato korigiral. Tak kot je Slamca rekel, ko dregneš tisti jeziček za minimalno, kar lahko, si v trenutku natančnost pomaknil minuto v eno ali drugo smer.

Pa še to, ista aplikacija na istem telefonu je recimo na uri s Seiko NH36A mehanizmom povsem neuporabna. Sploh ne zmore samodejno ugotoviti pravilne frekvence.

• Stran:
  • 1
  • 2
  • 3
minutka.si minutka.si minutka.si