minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2
  • 3

TOPIC: žepna ura

žepna ura pred 10 let 4 mesecev #16837

• motorist
  • motorist avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 10

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

žepna ura pred 10 let 4 mesecev #16838

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Tole gre pa za zanimivo uro. Takim uram se reče ''swiss fake'' in sicer so to ure, ki so bile narejene v Švici v prvi polovici 20. stol, z namenom, da kopiranjo vrhunske ameriške železničarske ure. Mehanizem je zato na prvi pogled zelo kvaiteten, če se pa bolje pogleda, pa v resnici ni. Ne smeš pa mešati teh ur z novodobnimi ponaredki. Novi ponaredki so ure, ki so večinoma delane na Kitajskem in jih nihče noče, medtem ko take ure kot je tvoja, imajo svoj krog zbiralcev in niso nezaželene.

žepna ura pred 10 let 4 mesecev #16844

• motorist
  • motorist avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 10
Slamca, iskrena hvala za pojasnila. Ura je stara okoli 90 let in glede na to, da v uri ni nek vrhunski mehanizem, relativno točna. Sem preveril, v 24 urah prehiteva (ne zaostaja, kot sem pomotoma napisal), za 3 do 4 minute.

Vas pa Slamca prosim, če uro tako približno ocenite. Kot sem že napisal jo nameravam prodati. Hvala.

žepna ura pred 10 let 4 mesecev #16864

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Teh ur je relativno malo, sploh pri nas, zato je težko podati neko točno oceno glede vrednosti. Malo sem pogledal še prodane ure na Ebayu in številke so bile približno take, kot sem jih tudi pričakoval. Rekel bi, da bi za uro moral dobiti nekje 50 do 70 €, je pa tudi odvisno, kje jo boš prodajal. Pri nas mislim, da zbiralcev tega tipa ur ni, je pa velika možnost, da jo nekdo kupi, ker ga bo premamila slika lepega mehanizma in niti ne bo vedel, kaj v resnici kupuje.
Zahvale: motorist

žepna ura pred 9 let 6 mesecev #19018

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Bi kdo vedel kaj več povedat o tejle žepni uri?

Attachments:

žepna ura pred 9 let 6 mesecev #19025

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
New York Standard Watch Co. je bila ameriška firma žepnih ur, locirana v New Jersyju. Znani so po masovni izdelavi ur nižjega cenovnega razreda, uspeli pa so izumiti poseben tip zapreke ''na polža'', primerki katerega so danes precej iskani in dosegajo tudi spodobne cene (NYS podjetje je bilo edino v zgodovini, ki se je lotilo proizvodnje tega tipa zapreke). Criptus, žal tvoj kos ni na polža, ampak je navaden anker. Ura je bila narejena okoli leta 1900, ima 7 kamnov, kar priča o tem, da ne gre za nek višji razred ure. Napis na pokrovčku ''Oresilver'' ne sme zavesti, ker ohišje ni srebrno, je samo iz lepo zaključenega niklja.

Čeprav sem zgoraj nekajkrat omenil, da ura spada v nižji razred, sem s tem mislil na ameriške proizvodnje razrede v času, ko je bila ura narejena (Američani so bili takrat na svojem urarskem višku in trgu ponujali nekatere kose, ki za moje pojme celo prekašajo standarde visokih švicarskih znamk, kot so PP, VC, JLC ipd), zato še vedno to tudi slučajno ni slaba ura in je po kvaliteti precej višje kot razne štiftarice, cilinderke, štajerke in podobne ure, ki jih je pri nas na trgu veliko.

Če te zanima vrednost, priporočam, da odtipkaš celotno ime proizvajalca ure na Ebay in nato označiš spodaj ''Sold items''. Glej cenejše primerke delujočih ur in dobil boš okvirno vrednost tvoje ure.
Zahvale: criptus

žepna ura pred 9 let 6 mesecev #19027

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Hvala Slamca za temeljit odgovor :)

žepna ura pred 9 let 6 mesecev #19028

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Pa se tile dve?

In

Last Edit: od criptus.

žepna ura pred 9 let 6 mesecev #19029

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Ja, za obe zgornji uri bi lahko dejal, da predstavljata švicarski ekvivalent prej predstavljeni NYS žepni uri. Gre za uri, v katerih srcu bije cilinder zapreka, ki je cenejši nadomestek anker uram. Pri obeh urah se tudi vidi, da je nemirka gladka, ni kompenzirana. Torej bi za uri lahko rekel, da sta bili svoj čas tudi v nižjem kvalitetnem razredu, lahko pa rečem, da med cilinderkami spadata med boljše svoje klase.

Pri prvi je mehanizem popolna klasika švicarskih cilindrov, tako postavitev boš srečal še v mnogo urah različnih proizvajalcev. Ima pa kamne na ležajih povsod, z izjemo srednjega kolesa, to pomeni, da ima verjetno 10 kamnov.

Drugi mehanizem je bolj nenavaden in redek, kamnov ima pa manj, verjetno 4 ali 6.

Žal znamk oz. proizvajalcev teh ur ne poznam, skoraj zagotovo pa je, da je tukaj šlo za nakup generičnih mehanizmov in potem vgradnjo v svoja ohišja. Uri imata po moji oceni žal bolj samo simbolično vrednost...
Zahvale: criptus

žepna ura pred 9 let 6 mesecev #19032

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Criptus si postal resen zbiratelj žepnih ur ? :)

• Stran:
  • 1
  • 2
  • 3
minutka.si minutka.si minutka.si