minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Kje kupiti uro in kakšno.

TOPIC: seiko ure

seiko ure pred 10 let 1 mesec #17367

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Mogoče ga pa nočejo narediti :)

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

seiko ure pred 10 let 1 mesec #17369

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Zagotovo je to grozdje preveč zeleno in kislo.

O lisici in grozdju; www.ednevnik.si/entry.php?w=eora&e_id=144951
Zahvale: criptus

seiko ure pred 10 let 1 mesec #17370

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416

Levjul napisal: Zagotovo je to grozdje preveč zeleno in kislo.

O lisici in grozdju; www.ednevnik.si/entry.php?w=eora&e_id=144951

B)

seiko ure pred 10 let 1 mesec #17371

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Jaz mislim, da so Švicarji popolnoma sposobni narediti mehanizem na isti sistem kot je spring drive. Problem tukaj, zakaj take ure ne spravijo v izdelavo, po mojem mnenju je, da se taka ura ne bi dobro prodajala. Za utemeljitev mojega mnenja bi še enkrat omenil to, kar smo pred letom v podobni temi že pisali. Popolnoma podpiram klasifikacijo spring drive ur med kvarčne ure in ne pod mehanične in mislim, da si moje mnenje deli kar dosti strank bolj kakovostnih švicarskih urarski znamk.
Spring drive mehanizem ima klasični kvarčni kristal in navadno vezje z delilnikom pulzov ter števcem, ki potem oscilacije kristala pretvarjata v časovni okvir, pri kvarčni uri se to izraža preko koračnega motorja, pri spring drive uri pa preko elektronske zavore, ki ustravlja odvijanje vzmeti. Res je, da ima mehanizem nekaj prvin klasične ure, kot je recimo vzmet in sistem avtomatskega navijanja, vendar pod črto gledano kvarčnim uram pravimo kvarčne, ker imajo za določanje časa kavrčni kristal, ne pravimo jim baterijske ure ali pa ure na koračni motor, ker so ti elementi sekundarnega pomena, čas določa kvarc, pri mehaniki pa nemirka v sklopu zaskočnega mehanizma in zato je zame spring drive ura kvarčna ura s posebnimi dodatki.
Švicarji verjetno bi, kot sem rekel, tako uro znali narediti, bi pa razvoj zahteval svoj denar, ki ga morda končni izdelek potem ne bi povrnil, saj kupci verjetno ne bi želeli plačati nekaj tisoč evrov za kvarčno uro. Recimo Breitling je kar precej poizkušal s kvarčnimi urami, pa se mi zdi, da se te ure niso nikoli obnesle, tudi sistem kvarčnih ur z avtomatskim polnjenjem (Autoquartz ipd) ni ravno najbolj popularen. Mislim, da v Švici sedaj raje vlagajo v razvoj ''čistih'' mehanskih ur, predvsem razvoj novih sistemov zaskočnih mehanizmov, recimo Omega je pomoje udarila v polno s CO-axialom.

Drugače pa sem ljubitelj Seiko ur, imam jih kar nekaj in sem celo mnenja, da so Japonci v dostih pogledih prehiteli Švicarje. Spring drive pa mislim, da je projekt, ki bo kmalu utonil v pozabo.
Zahvale: criptus, apmata

Last Edit: od Slamca.

seiko ure pred 10 let 1 mesec #17372

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Na naši strani smo definirali avtomatske in quartz ure takole:
Kvarčne ure (Quartz)
Za svoje delovanje uporabljajo električni vir energije, ki napaja natančen elektronski oscilator in mehanizem.
Avtomatske ure (Automatic watch)
So mehanske ure, ki se s pomočjo posebnega polkrožnega rotorja navijajo samodejno. Pogoj je, da je ura v gibanju.

Spring drive je nekakšen hibrid, vir energije je vzmet, ki jo navija rotor kot pri avtomatskih urah. Za svoje delovanje ne potrebuje vira električne energije (baterija, kondezator). Ima pa električno vezje in kvarčni kristal, ki skrbi za točno delovanje ure.
Kako jo imenujejo ljubitelji bolj kakovostnih švicarskih urarski znamk v tem primeru ni najbolj pomembno. Mehanizem te ure je poimenovala firma Seiko, ki je iznašla in razvila ta mehanizem. In to je tudi običajno, da poimenujejo izdelek tisti, ki ga tudi razvijejo. Mehanizem se imenuje Spring drive (pogon na vzmet).
Spring drive do sedaj proizvaja samo firma Seiko. Mehanizmi imajo 72 (tudi do 8 dni) ur rezerve navitja, sekundni kazalec teče popolnoma zvezno in neslišno. Natančnost +/- 10 sekund na mesec (0.5 s/d). Spring drive zagotovo predstavlja kvalitetni dosežek pri zapestnih urah. Zakaj bi šel tako kvalitetni mehanizem v pozabo?

seiko ure pred 10 let 1 mesec #17373

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Naj se malo vmešam, ker sem mel prste zraven pri kreiranju seznama urarskih pojmov. Gre za pojme, ki smo jih skušali po predvsem FHH na poljuden, kratek način interpretirati splošnemu krogu bralcev in ne za definicije. Morda te celo kje v kakšnem učbeniku obstajajo - ne vem.

Bi pa se strinjal z razlago Slamce, ki pravi, da je ključ predvsem oscilator. Če je kvarčni so ure kvarčne če mehanski pa mehanske. Seveda so tudi hibridi nekje vmes in kot takega razumem tudi SpringDrive. Vsekakor pa bi ga vtaknil med kvarce.
Zahvale: Slamca

Last Edit: od criptus.

seiko ure pred 10 let 1 mesec #17374

• AP
  • AP avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Važno da tik-taka
  • Thank you received: 14
Jaz pa mislim da se motite in bi rekel da je spring drive čist razred zase

Tissot, Hamilton, Seiko

seiko ure pred 10 let 1 mesec #17376

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486

Za svoje delovanje ne potrebuje vira električne energije (baterija, kondezator)

...potem pa v naslednjem stavku...

Ima pa električno vezje

Električno vezje. Če je vezje električno, potem po definiciji potrebuje vir električne energije in spring drive poleg najvijanja vzmeti tudi proizvaja električno energijo, ki jo skladišči verjetno v kakšnem kondenzatorju, ta elektrika pa potem predstavlja vir za napajanje električnega vezja in kvarčnega kristala. Tudi slednji ne oscilira sam od sebe, ampak potrebuje neko minimalno napetost, da prične vibrirati.

Drugače se glede tega nočem z nikomer kregati. Sem pa mnenja, da so pojmi na Minutka portalu popolnoma v redu tolmačeni, niso pa to zakoni :) .

seiko ure pred 10 let 1 mesec #17377

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Eno pa je pri Švicarski urarski industriji verjetno jasno: Biti vodilni in ne zasledovalec. In če bi šlo pri Seiko_u za še tako revolucionaren mehanizem, morda celo čisti AUTOMATIK, bi inženirji razvijali tehniko za 'korak dlje' .
Oni se tradiciji in ponosu ne bodo odrekli.
Ni rečeno, da imam prav, a če je temu morda res tako, jih razumem.

seiko ure pred 10 let 1 mesec #17380

• svizec
  • svizec avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 2

criptus napisal: Naj se malo vmešam, ker sem mel prste zraven pri kreiranju seznama urarskih pojmov. Gre za pojme, ki smo jih skušali po predvsem FHH na poljuden, kratek način interpretirati splošnemu krogu bralcev in ne za definicije. Morda te celo kje v kakšnem učbeniku obstajajo - ne vem.

Malo off topic:

tule sem opazil, da obstaja spletni terminološki slovar tudi za področje ur in urarstva:
isjfr.zrc-sazu.si/sl/terminologisce/slovarji/umetnost#v

mogoče bo komu prav prišel :)
Zahvale: criptus

minutka.si minutka.si minutka.si