V prejšnjem tednu sem na servis prejel izjemno nenavadno uro. Ura je tako posebna, da se mi zdi na mestu, da par besed o njej napišem še na našem forumu. Da je ura nekaj posebnega sem rekel zato, ker je verjetno to največja zapestna ura kar so jih kdaj naredili (če odštejemo kakšne neresne zabavne ure). Prilagam sliko ure:
Gre za strogo profesionalno (ure v prosti prodaji nikoli ni bilo) potapljaško uro, ki so jo razvili v šestdesetih leti v Sovjetski zvezi. Za njo se uporablja več imen, najpogosteje Vodolaz ali Zlatoust diver. Primarno je bil Vodolaz mišljen za tako imenovane hard hat diverje, to so potapljači, ki nosijo trdo potapljaško uniformo in se potapljajo s pomočjo cevi, ki jim dovaja kisik. Kolikor sem zasledil, se je potem te ure talalo tudi ostalim profesionalnim potapljačem ruske vojne mornarice. V vsakem primeru pa je bila ura mišljena za nošnjo preko potapljaške obleke, v ta namen ima tudi original pas, ki je na goli roki vsaj 20 cm predolg.
Mere ure so 60 mm brez krone (!) in okoli 80 mm z krono, teža ure pa je 275 g. Mere sem tudi sam prekontroliral in držijo, v živo pa Vodolaz pusti resnično vtis, saj zgleda še večji in težji kot je. Dejansko, ko si jo na roko zapenjaš, paziš, da ti ne pade, pa ne zaradi ure, temveč bolj zaradi svojih prstov na nogi. V nekem članku sem prebral, da je morala biti ura pri potapljačih zavedena tudi kot dodatna utež. Ura je serijsko certificirana na 100 m globine, prepričan pa sem, da bi po današnjih urarskih standardih prejela višjo oceno.
Če se premaknem k uri, ki je pristala v mojih rokah, gre za kasnejši primerek, gospod jo je kupil v Rusiji, priložen pa ima certifikat iz leta 1976, vendar sem mnenja, da je certifikat izdan neuradno kasneje, ura pa je par let starejša. Ob nakupu seveda ni imel možnosti videti mehanizma in bila je pravzaprav uganka ali je sploh original, dokler je nisem dobil v roke. Vodolaz se ne odpira od zadaj kot navadne ure, ampak je kompleten mehanizem vstavljen od spredaj, ohišje pa je monolit, kot nekakšna šalca. Spodaj je slika ohišja s odstranjenim mehanizmom, vidna je tudi umazanja, ki se je v letih nabrala znotraj ure:
Ko sem uro odpiral, me je šokirala dimenzija stekla. Gre za pravo steklo, debeline 4 mm! Še fotka...
Drugače se steklo odstranjuje preko lunete, ki je na ohišje navita preko navoja. Presenetljivo dejstvo je, da je notranji navoj na luneti poševen navoj, navoj na ohišju pa ni poševen navoj ampak gre samo za horizontalne obroče. Posledica tega je, da se luneta navija na ohišje pod rahlim kotom, tako tudi na koncu stoji. Gre za način varčevanja, ki ga je pri sovjetskih urah opaziti kar veliko, na prvi pogled se nič ne vidi, če pa si na tak detajl pozoren, pa dobi razsežnost precjšnje šlamparije. Spodaj še luneta in tesnila:
Za odstranitev mehanizma je potrebno najprej odstraniti številčnico, ki je pritrjena kar z vijaki od zgoraj. Vijaki so popolnoma lepo vidni, če se pogleda na uro, gre za še eno posebnost Vodolaz diverjev. Številčnica ima ogromno lumna (v prvi seriji teh ur, je bil celo radioaktiven), to se lepo vidi na ''banjicah'', če pogledamo številčnico od spodaj:
Ko sem odstranil kazalce in številčnico, sem lahko še sprostil navijalno krono in končno smo prišli do mehanizma. Na srečo je šlo za 100% original mehanizem:
Gre za rahlo modificiran, tako imenovani K-43 mehanizem, ki so ga v tridesetih letih Rusi razvili na podlagi ameriškega mehanizma za žepne ure tovarne Hampden. Dejansko so takrat Rusi kupili celotno tovarno Hampden, skupaj z okoli 40 ameriškimi delavci, ki so potem uvedli sovjete v urarski posel. Gre za zelo zanimivo zgodbo, ki bi terjala popolnoma nov članek. K-43 kaliber je bil potem v proizvodnji praktično nespremenjen naslednjih 40 let. Ima klasično frekvenco 18000 bps, 7 ali 15 kamnov (v našem primeru 15) in 43 mm v premer. Seveda protekcije proti udarcem ni, zato je kljub neverjetnem izgledu, Vodolaz pravzaprav zelo krhka ura, res pa je, da je bila namenjena izključno za v vodo, kjer večjih sunkov sile pravzaprav ni.
Mehanizem v tej uri nosi štempelj ''ZCZ'' Zlatoust tovarne in gre za končni tip K-43 familije. Prav presenetljiva je površnost izvedbe, ni skoraj nobenega finiša, če opazuješ kolesa med premikanjem, se vidi, da so nesimetrično obdelana in dajejo občutek ohtrosti. Presenetljiva je tudi trdota vzmeti, ki je bolj primerljiva budilkam kot ročnim ali žepnim uram, razlog za to tiči v prej opisanih površnostih izdelave, ki so jih inženirji enostavno odpravili z večjo silo, ki jo zagotavlja vzmet.
Konkreten mehanizem je bil izjemno umazan, pravi čudež, da je ura sploh še delala (sicer samo par ur ob polnem navitju). Prav tako je bila kvaliteta maziv zelo slaba. Spodaj slike iz servisa:
Po opravljenem servisu sem uro sestavil, pri čemer sem se srečeval z velikim problemom, ko deli enostavno niso pasali drug v drugega(katastrofalna kvaliteta izdelave), vendar se je z malo muje vse dalo spraviti skupaj in na koncu se je celo izkazalo, da ura zelo lepo teče. Enostavno lahko rečem ''po rusko''

.
Drugače sem velik ljubitelj sovjetskih ur, tale pa še nekaj časa ne bo dobila mesta v moji zbirki, poleg precejšnje vrednosti (za lep primerek je potrebno odšteti okoli 1000 €), me pesti, da je ura popolnoma nenosljiva. Merim 185 cm v višino, pa vseeno izgleda naravnost smešno, ko uro dam na roko, da o teži sploh ne izgubljam besed... Tole lepo kaže naslednja slika v primerjavi z moderno potapljaško uro (39 mm!):
Za zaključek bi še povedal, da popularnost teh ur v zadnjem času raste. Na tržišču je prava popolava ponaredkov, novih in starih, tovarna Agat pa je celo pričela te ure ponovno izdelovati, poganjajo jih novi Vostokovi mehanizmi. Tako, da če se bo kdo navdušil za nakup te pošasti, mu priporočam, da si najprej dobro ogleda in prebere čim več o teh urah, ker je možnost, da se nasanka precej visoka.
Še za zanimivost, tako uro redno nosi tudi Arnold Schwarzeneger.
Za tiste, ki ste prebrali vse kar sem napisal, se zahvaljujem za pozornost

.