minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Debate o vsem drugem...
  • Stran:
  • 1
  • 2
  • 3

TOPIC: Vesoljske misije

Vesoljske misije pred 12 let 1 mesec #10926

• LukAkuL
  • LukAkuL avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 18
Točno tako.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Vesoljske misije pred 11 let 6 mesecev #12682

• rojcek
  • rojcek avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 53
Sicer je že preteklo nekaj časa, ampak vseeno. Zanima me, če je znano, če je kdo zasledil s katero uro je "padal" googlov menedžer, ko je podrl Felixov rekord. Če jo je sploh nosil... :unsure:

"It's composed of gears, and jewels, and plates, but once you put it together...Boom! It comes to life."

Vesoljske misije pred 11 let 6 mesecev #12683

• Janez
  • Janez avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 5
To ni bil tak medijski spektakel, model si je to sam financiral z malce pomoči red bulla. Proizvajalcev ur očitno ni bilo zraven.

Drugače pa me vedno fascinira ta obsedenost ljudi z vesoljem, kot da se ne nahajamo prav v - vesolju. Par kilometrov sem ter tja nima nobene veze.

Vesoljske misije pred 11 let 6 mesecev #12684

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
meni je pa najbolj všeč, ko pristaši omege tako zavzeto razlagajo da je bila omega na luni..kul. na luni je bilo do sedaj, (če se ne motim) 12 ljudi. na najnižji točki oceana pa mislim da sta bila dva človeka..."z rolexi".

Vesoljske misije pred 11 let 6 mesecev #12685

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 21

sokol napisal: meni je pa najbolj všeč, ko pristaši omege tako zavzeto razlagajo da je bila omega na luni..kul. na luni je bilo do sedaj, (če se ne motim) 12 ljudi. na najnižji točki oceana pa mislim da sta bila dva človeka..."z rolexi".

Za Mesec ne vem, za Marianski jarek pa vem, da so ga dosegli trije:1960 z batiskafom Trieste američan Don Walsh in švicar Jaques Piccard, 2012 pa solo pilot James Cameron. Pri obeh potopih so piloti "nosili" Rolexe. Če se ne motim,je bila 1960 na trup pritrjena Oyster deep sea special, 2012 pa na robotsko roko pritrjen DEEPSEA CHALLANGE. Kakšne ure so imeli piloti na rokah med potopom v batiskafu, ne vem. Vem pa, da če so jih imeli, te ure niso trpele nobenega posebnega pritiska, le povečano vlažnost zaradi kondenzacije izdihanega zraka. Pilotski kabini sta bili v obeh primerih pod tlakom cca 1 bar.

Ali je večji dosežek in večji prestiž Omega na Mesecu ali Rolex 11 km pod morjem...?!? Never ending story!
Zahvale: Shadow

Vesoljske misije pred 11 let 6 mesecev #12686

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65

sokol napisal: meni je pa najbolj všeč, ko pristaši omege tako zavzeto razlagajo da je bila omega na luni..kul. na luni je bilo do sedaj, (če se ne motim) 12 ljudi. na najnižji točki oceana pa mislim da sta bila dva človeka..."z rolexi".

Omega je bila takrat izbrana na testiranju, kjer so druge ure odpadle. Ameriška vesoljska agencija NASA je v l. 1960 anonimno kupila v Houstonu v trgovini Corrigan’s več kronografskih ur znamk Elgin, Benrus, Hamilton, Mido, Piccard, Omega, Bulova, Rolex, Longine, Gruen, Breitling in Heuer. NASA izvedla več težkih primerjalnih testiranj navedenih ur.
V začetku 1960 se je NASA se je pripravljala na vesoljska misije, med katerimi bodo astronavti tudi zapustili kabino vesoljske ladje in opravili vesoljske sprehode (EVA-extra vehicular activity). Med temi sprehodi naj bi astronavti nosili tudi zapestne ure, ki bodo izpostavljene težkim vesoljskim pogojem (-160° +120°C).
Tri ure so uvrstili v nadaljnja primerjalna testiranja in sicer Rolex, Longines-Wittnauer in Omego. (Omega movement : Omega 321 , Rolex movement : Valjoux 72 , Longines : Longines 13 ZN).
Samo Omega Speedmaster Professional je uspešno prestala testiranja in je bila zato izbrana za uradno uro ameriških vesoljskih poletov. Kot zanimivost, Omega je izvedela, da je NASA izbrala Speedmaster, šele ko so videli fotografijo s prvega ameriškega vesoljskega sprehoda na misiji Gemini 4 l. 1965.

Last Edit: od Levjul.

Vesoljske misije pred 11 let 6 mesecev #12687

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
levjul...vse5...btw, danes dobim "hot" omego.. :woohoo:

Vesoljske misije pred 11 let 6 mesecev #12688

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97

Filip napisal:

Za Mesec ne vem, za Marianski jarek pa vem, da so ga dosegli trije:1960 z batiskafom Trieste američan Don Walsh in švicar Jaques Piccard, 2012 pa solo pilot James Cameron. Pri obeh potopih so piloti "nosili" Rolexe. Če se ne motim,je bila 1960 na trup pritrjena Oyster deep sea special, 2012 pa na robotsko roko pritrjen DEEPSEA CHALLANGE. Kakšne ure so imeli piloti na rokah med potopom v batiskafu, ne vem. Vem pa, da če so jih imeli, te ure niso trpele nobenega posebnega pritiska, le povečano vlažnost zaradi kondenzacije izdihanega zraka. Pilotski kabini sta bili v obeh primerih pod tlakom cca 1 bar.

Ali je večji dosežek in večji prestiž Omega na Mesecu ali Rolex 11 km pod morjem...?!? Never ending story!

Za mene ura na luni pri teh ekstremnih razlikah v temperaturi.
Mehanizem je na večji preiskušnji.
Ura pod vodo je v bistvu izpostavljena samo pritisku in nizki temperaturi.
Verjetno je Rolex črpal izkušnje od izdelave batiskafov, ki so to že imeli dodelano.
Sicer pa seveda je to bila v prvi vrsti velika reklama za Rolex.
Ura v taki obliki niti nima več pomena na dnu oceana...se ve zakaj.
Več o tem:
www.rolex.com/world-of-rolex/exploration...epsea-challenge.html

Vesoljske misije pred 11 let 6 mesecev #12689

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
vse se ve zakaj je bila izbrana omega in ne katera druga ura. jaz sem dal primerjavo kot zanimivost. drugače pa...na luno bi z lahkoto šla vsaka od teh ur ki je bila testirana..nebi bilo z njo noč narobe.

Vesoljske misije pred 11 let 6 mesecev #12690

• Janez
  • Janez avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 5
Jaz itak ne grem na luno, dokler mi ne postavijo hotela z ustrezno atmosfero in ogrevanjem gor. Potem bo pa tudi Rolex GMT v redu.

• Stran:
  • 1
  • 2
  • 3
minutka.si minutka.si minutka.si