minutka.si

Test - Erwin Sattler Regulateur Classica Secunda

Z zapestnim časomerom Regulateur Classica Secunda je nemška manufaktura Erwin Sattler želela zapolniti vrzel v svoji ponudbi, saj sicer slovi po izjemno kakovostnih in natančnih velikih stenskih urah, namiznih urah, navtičnih instrumentih in urnih navijalcih. Z uro so poskusili navdušili ljubitelje klasičnih, velikih ur. Po nekaj tednih družbe z zapestnim regulatorjem lahko zatrdim, da jim je to povsem uspelo. Časomer je, tako kot Sattler obljublja, odličen posnetek njihove slovite velike stenske ure. Zaradi tega je potrebno sprejeti dejstvo, da je Regulateur Classica Secunda v primerjavi s klasičnimi časomeri precej velik in robusten. Idealna izbira za tiste, ki prisegajo na klasiko, a iščejo nekaj več od tega.

RegClassSecunda.jpg

Test je omogočilo Urarstvo Robnik, ki je uradni in pooblaščeni zastopnik za ure Erwin Sattler. Urarstvo Robnik je edini servis v Sloveniji, ki nosi ugleden švicarski certifikat WOSTEP in prvi servis v Sloveniji s 3-letnim jamstvom na svoje storitve.

Robnik.Logo.jpg

 Ozadje

Logo_Erwin_Sattler_166_100.jpg

'Če nečesa ne moreš kupiti, si preprosto narediš sam'. To je bil moto Heinricha Sattlerja, ko je leta 1902 izdelal veliki mehanski urni mehanizem z večnim koledarjem. Patentiral ga je leto kasneje. To neverjetno ljubezen do nenavadnih in elegantnih ur s komplikacijami je podedoval Heinrichov vnuk Erwin Sattler. Njegove sanje so bile izdelovati velike ure najboljše kakovosti, ki jih zaznamuje tradicionalna klasična urarska umetnost, hkrati pa so obrtniško popolne in izvirne. Leta 1958 je ustanovil podjetje Erwin Sattler, ki še danes pod vodstvom njegove hčerke Stephanie Sattler-Rich in partnerja Richarda Műllerja sledi idealom ustanovitelja: izdelovati 'ure za generacije'.

ErwinSattler.jpg

Naj v uvodu povem, da sem imel pred časom priložnost in čast obiskati podjetje Erwin Sattler. Manufaktura, ki stoji na robu bavarske prestolnice, osupne že s svojo zunanjostjo. Del njenega pročelja je namreč ogromna nihajna ura, ena največjih na svetu, katere drobovje mi je osebno razkazal nemško pedanten solastnik znamke Richard Műller. Čas je prehitro mineval, medtem ko sem spoznaval proizvodne prostore, razvojni oddelek in vrhunsko opremljen laboratorij za umerjanje in testiranje mehanizmov. Več o tem >>

Erwin.Sattler.Manufaktur.jpg

Kot že rečeno je Erwin Sattler ponudbo velikih ur, navtičnih instrumentov in urnih navijalcev razširil tudi na zapestne ure. Prvo je predstavil leta 2008, in sicer kot del trilogije '50 jahre Ervin Sattler'. Gre za posebno omejeno serijo, ki jo je manufaktura leta 2008 izdala v počastitev 50. obletnice ustanovitve podjetja. Izdelali so samo 50 primerkov, serija pa obsega namizno uro, visoko zmogljiv navijalec ur Rotalis in zapestno uro Regulateur Classica Secunda. Ta je v kolekciji 'Trilogy' (po izbiri kupca) na voljo izključno iz rdečega, rumenega ali belega zlata. Različico iz jekla, ki jo je bilo možno kupiti posebej, so poslali na prodajne police kmalu zatem. Sledili sta izvedenki Regulateur Nero Secunda in Regulateur Grigio Secunda. Leta 2012 so predstavili pomanjšan regulator z imenom Regulateur Classica Secunda Medium, ki pristaja tako manjšim moškim zapestjem kot tudi damskim. Chronograph Classica Secunda je Sattlerjev najnovejši izdelek. Več o njihovi ponudbi zapestnih ur si lahko preberete v nadaljevanju in v minutkinem katalogu.

ErwinSattler.Gold.jpg

 Zunanjost Regulateur Classica Secunda

Erwin Sattler Regulateur Classica Secunda bo brez dvoma navdušil ljubitelje klasičnih ur, še posebej velikih stenskih. Ura je namreč natančen miniaturni posnetek Sattlerjeve velike stenske ure Classica Secunda 1985, ki mimogrede velja za najbolj točno mehansko uro na svetu. Pravilno umerjena namreč odstopa 1-2 sekundi od referenčnega časa, kar je za mehanski mehanizem izjemen dosežek. Osupne podatek, da teče točneje od večine kvarčnih mehanizmov.

ErwinSattler.Diff.jpg

Značilna številčnica Regulateur Classica Secunda je enako kot pri vzornici izdelana iz 925/1000 srebra in privita s štirimi vijaki. Velik minutni kazalec na sredinski osi in dve pomožni številčnici so prav tako zaščitni znak mojstrovin nemške manufakture Erwin Sattler. K srebrni številčnici se lepo podajo sijoči kazalci globoko modre barve. To značilno barvo, ki se pogosto uporablja v urarstvu za izdelavo različnih delov ur, dosežejo tako, da skrbno obdelane in polirane kazalce iz jekla počasi segrevajo do temperature 295oC.

ErwinSattler.Hand.jpg

Srebrna osnova, vijaki, kombinacija rimskih in arabskih številk, gladki modri kazalci ter serijska številka ure številčnico naredijo eksluzivno in izjemno prestižno. Ta je kljub trem ločenim številčnicam (regulator) dovolj preprostega in skladnega videza, da se branju časa lastnik hitro privadi. Ohišje ure je izdelano iz plemenitega jekla, ki pri uri kljub klasični osebnosti poudari robustno in kakovostno izdelavo. Luneta je brušena, bok ure pa dokaj visok in gladko poliran.

ErwinSattler.Dial.jpg

Enako skrbno kot vse ostalo so izdelani tudi ročno šivani usnjeni pasovi. Pas je zaključen z dvojno pregibno zaponko, ki je izdelana iz enakega materiala kot ohišje in okrašena z emblemoma 'E' in 'S'. Tu bi mimogrede omenil manjšo težavo s pasom, saj pregibna zaponka ure, ki sem jo nosil, ni ravno udobno objela mojega zapestja. Bržkone gre za dejstvo, da je uro pred mano nosil precej bolj krepak možak od mene, oblika pasu in zaponka pa sta se s časom očitno prilagodila njegovi roki. Ob nakupu Classice Secunde iz druge roke je morda torej k stroškom nakupa potrebno prišteti tudi menjavo pasu. Pri novi uri je bila lega pasu na moji roki popolnoma normalna.

ErwinSattler.Back.jpg

Mehanizem

Erwin Sattler je za osnovo mehanizmov, ki jih vgrajuje v nekatere svoje ročne časomere, izbral preizkušen, zanesljiv in robusten avtomatski kaliber Valjoux/ETA 7750. Glavni deli mehanizma (nekaj plošč, osnovno kolesje in zaskočni mehanizem) so izdelani v Švici. Vse ostale dele mehanizma ES 01, kot ga je Erwin Sattler poimenoval, pa so razvili v sodelovanju z avstrijskim podjetjem Habring Watch Tecnology. Najbolj so ponosni na komplikacijo 'jumping seconds' (skakajoče sekunde), ki so jo skonstruirali popolnoma na novo. V ta namen so izkoristili tiste dele mehanizma, ki pri 7750 zagotavljajo energijo za pogon kronografa. S sistemom dodatnih kolesc in gredi so tako dosegli, da se sekundni kazalec, tako kot pri stenski uri Classica secunda 1985, premika stopenjsko, enkrat na sekundo. Pri manufakturi Erwin Sattler so ponosni še na eno tehnično rešitev. Uspelo jim je namreč postaviti pomožno številčnico za prikaz skakajočih sekund na številko 12, pomožno številčnico za prikaz ur pa na številko 6. Pri regulatorjih sta namreč običajno zaradi značilne tehnične zasnove mehanizmov omenjeni pomožni številčnici postavljeni ravno obratno.

Mehanizem ES 01 pa zaradi svojih lastnosti ni le tehnološki biser, je tudi izjemno privlačnega videza. Za lep zgled poskrbi skrbna končna obdelava posameznih delov mehanizma, kaljeni vijaki značilne modre barve ter ročno obdelan in okrašen rotor, ki je izdelan iz 18K belega zlata. V rotor so ročno gravirane začetnice imena Erwin Sattler (ES) in logotip podjetja, kar prav vsako uro posebej naredi unikatno in izjemno.

ErwinSattler.ES.01.jpg

Meritve natančnosti teka mehanizma smo v času testiranja izvajali mesec dni, v poletnen obdobju in v pogojih vsakodnevnih opravil. Pretiranemu stresu ure nismo izpostavljali, saj vsekakor ni primerna, še manj pa namenjena za opravljanje fizičnih del ali športnih aktivnosti. Odstopanje od referenčnega časa je bilo od -3 do +2 sekund dnevno, odvisno pa je bilo od intenzivnosti in pogostosti premikov roke po pravilu: večja intenzivnost - manjše odstopanje. Tako odstopanje je zelo spremenljivo glede na to, da mehanizem nima C.O.S.C. certifikata. Kronometer namreč dovoljuje odstopanje največ od -4 do +6 sekund dnevno.

Robnik.Logo.jpg

Vtis / slog

Regulateur Classica Secunda se sklada z umirjenim osebnim slogom ljudi, ki iščejo nekaj več od preproste klasike. Njen adut pa ni le izgled, saj se ponaša z vrhunsko mehaniko, ki je hkrati tudi vrhunsko ter ročno obdelana in uri da nekoliko 'več' - to je unikatnost.

Brdo.18.JPG 

Ocena Regulateur Classica Secunda

Izgled : 9/10
Pri testirancu me navdušuje dejstvo, da ura posnema izgled svoje vzornice, velike stenske ure, ki poleg točnosti teka in filigranske izdelave slovi po brezhibnem videzu. Regulateur Classica Secunda vsekakor sodi k suknjiču in h kravati. Morda bi ji lahko (po moji oceni) odvzeli milimeter ali dva, tako v premeru kot pri višini. Na manjših zapestjih ura namreč s svojimi 44 mm deluje skoraj preveč robustno, s 15 mm v višino pa se ne skrije pod srajco tako gladko, kot bi si morda želeli. Povem naj, da Sattler kot alternativo ponuja tudi različico Medium, ki je nekaj mm manjša. K dobri oceni je poleg vsega ostalega pripomogla tudi končna ročna obdelava rotorja, ki zagotavlja, da je prav vsaka ura unikat.

Praktičnost : 9/10
Komplikacija regulator poudarja urarsko izročilo, hkrati pa od lastnika zahteva nekaj prilagajanja. Zaradi ločenih številčnic in posledično nekoliko težjega odčitavanja časa, regulatorji nekaterim niso pri srcu. Kljub temu pa to ni bistveno vplivalo na dano oceno, saj ravno ta komplikacija daje uri osebnost in bistvo.

Natančnost in kakovost izdelave : 9/10
Izdelava ure je nemško brezhibna, materiali so vzdržljivi in kakovostni. Brušena luneta takšen vtis le še utrdi, zato si zasluži oceno 9.

Mehanizem : 9/10
Calibre ES 01 temelji na preizkušeni in robustni Valjoux/ETA osnovi, ki skupaj z dodelavo v delavnicah Habring Watch Tecnology zagotavlja ekskluzivnost (funkcija jumping seconds) in zanesljivo delovanje. Meritve odstopanj od referenčnega časa so pokazale napako v povprečju od -3 do +2 sekund dnevno, kar je zelo dober rezultat.

Splošen vtis : 9/10
Regulateur Classica Secunda ne skriva svojega namena in porekla. Navdušila bo ljubitelje klasičnih velikih ur, posebej tiste, ki od klasične ročne ure pričakujejo nekaj več.
 
Skupna ocena : 9/10

RegClassSecunda.1.jpg

Različice

Kolekcija ročnih ur manufakture Erwin Sattler šteje 5 različic; Regulateur Classica Secunda, Regulateur Nero Secunda, Regulateur Grigio Secunda, Regulateur Classica Secunda Medium in Chronograph Classica Secunda. Prve tri so natančni miniaturni posnetki izredno uspešne Sattlerjeve stenske ure Classica Secunda 1985, razlikujejo pa se v izvedbi številčnic, materialih, iz katerih so izdelani, in nekaterih manjših detajlih. Regulateur Classica Secunda Medium je nekoliko pomanjšana različica modela Regulateur Classica Secunda. 'Medium' namesto 44 mm v premeru meri 38 mm, v višino pa namesto 15 mm 3 mm manj. Razlikuje se tudi po mehanizmu. Da bi kljub manjši velikosti ure ohranili značilno lastnost skakajočih sekund, so vanjo vgradili mehanizem na ročno navijanje ES 02, ki temelji na Hebring2 kalibru A09MS.

Chronograph Classica Secunda je Sattlerjev najnovejši izdelek. Čeprav ohranja tipičen izgled regulatorja, pravzaprav to več ni. Na sredinski osi sta namreč minutni kazalec zamenjala kazalca kronografa (sekundni in minutni). Na številki 12 še naprej ostajajo skakajoče sekunde, prikaz trenutnega časa pa je skupaj z minutnim in urnim kazalcem postavljen na številko 6. Omeniti je potrebno še trilogijo '50 jahre Ervin Sattler'. Gre za posebno omejeno serijo, ki jo je manufaktura leta 2008 izdala v počastitev 50. obletnice ustanovitve podjetja. Izdelali so samo 50 primerkov, serija pa obsega namizno uro, visoko zmogljiv navijalec ur Rotalis in zapestno uro. Zapestna ura Regulateur Classica Secunda je po izbiri kupca lahko izdelana iz rdečega, rumenega ali belega zlata. Več o ponudbi zapestnih ur manufakture Erwin Sattler si lahko preberete v minutkinem katalogu.

 Različice v sliki
 

Regulateur.Nero.Secunda.jpg

Nero     

   

Chrono.Classica.Secunda.jpg

Chronograph  

 

regulator.diff.middle.jpg

Medium   

 

Regulateur.Grigio.Secunda.jpg

Grigio

 

Trilogie.jpg

Trilogie

               
 Slike: erwinsattler.de            
Robnik.Logo.jpg 
 
Manufaktura Erwin Sattler :
 
Urarsko razvajanje na Brdu pri Kranju :
 

Tehnični podatki Regulateur Classica Secunda

Funkcije : ure, minute, regulator, patentirane male skakajoče sekunde.
Pas : ročno šivano črno usnje, dvojna pregibna zaponka s Sattler emblemom.
Ohišje : plemenito nerjaveče jeklo, privito transparentno dno.
Številčnica : srebrna, z dvema pomožnima številčnicama in privita s štirimi vijaki, modri kazalci.
Steklo : safirno steklo.
Luneta : brušena.
Mehanizem : avtomatski, Sattler-Kaliber ES 01, (modificiran ETA 7750), 28.800 a/h, 25 kamnov, ročno graviran rotor z emblemoma 'E' in 'S', rezerva navitja 42 ur.
Premer / višina  : 44 mm / 15 mm.
Teža : 121 g
Tesnjenje : 50 m.
Cena : 8.800 €.
 Tehnični podatki: erwinsattler.de

Za bolj zahtevne

Iskanje pomanjkljivosti je zelo nehvaležno delo, saj jih pri tokratnemu testirancu Erwin Sattler - Regulateur Classica Secunda v resnici nisem opazil. Morda naj omenim le težavo s pasom. Pregibna zaponka ure, ki sem jo nosil, nameč ni ravno udobno objela mojega zapestja. Pa še to je bila posledica dejstva, da sem testiral že nošen model, pri novem težav s pasom ni bilo. Morda še nekaj besed o velikosti Regulateur Classica Secunda. Na manjšem zapestju ura svojimi 44 mm deluje skoraj preveč robustno, vendar Sattler kot alternativo ponuja tudi različico Medium. In še o ceni. Ta je dokaj visoka, a gre za ekskluziven, izjemno zanimiv in neponovljiv časomer z zanimivo zgodbo, ki nikogar ne pusti hladnega.


Regulateur.Box.jpg

V nekaj besedah

S to zapestno uro je Erwin Sattler brez dvoma meril na ljubitelje klasičnih, velikih ur. Regulateur Classica Secunda je izviren, skladno oblikovan, robusten, tehnično dovršen ter brezhibno in kakovostno izdelan časomer. V primerjavi s klasičnimi urami, kamor se uvršča, je nekoliko bolj zajeten in zato idealen za tiste, ki prisegajo na klasiko, a iščejo nekaj več od tega. K prestižu prispeva tudi končna ročna obdelava rotorja, ki zagotavlja, da je prav vsaka ura unikat.

Vir slik, zgodovine in tehničnih podatkov: erwinsattler.de

Test je omogočilo Urarstvo Robnik, ki je uradni in pooblaščeni zastopnik za ure Erwin Sattler. Urarstvo Robnik je edini servis v Sloveniji, ki nosi ugleden švicarski certifikat WOSTEP in prvi servis v Sloveniji s 3-letnim jamstvom na svoje storitve.

Robnik.Logo.jpg

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si