minutka.si

Domen Slana - Umetnik ustvarjalec

DS.portret.jpg

Jože Hudeček je o Domnu Slani zapisal naslednje. Domen Slana ne sodi med tiste likovne ustvarjalce, o katerih bi se po strokovnih krogih mnogo govorilo in pisalo, ker živi in deluje umaknjen iz centra in ker njegovo delo nasploh ni ustvarjeno, da bi bilo sproti komentirano ali da bi o njegovih neprestanih spremembah nenehoma ugibali in jih ocenjevali, ne nastaja, da bi se pojavljalo edino v galerijah, kjer bi se soočalo z deli sodobnikov in razburjalo duhove na temo sodobnih umetnostnih izraznih sredstev, vzpodbujalo neskončne razprave o različnosti kot bistveni, če ne že edini lastnosti, edinemu merilu umetniške kvalitete. (Vir: www.domenslana.com). Škofjeloškega umetnika in ustvarjalca Domna Slano često videvamo tudi s posebno uro na roki, zato smo ga povabili na kratek pogovor. Odgovori in nekaj njegovih umetniških del sledijo v nadaljevanju.

DS.Ptica.s.kaco.jpg

Domen, poznamo vas kot priznanega umetnika. Menite, da smo Slovenci dovolj dovzetni za umetnost in lepe stvari?
Slovenci nismo glede tega nič drugačni. Malo nas je in odstotek tistih, ki jih vse to zanima, se še veliko slabše odraža kakor v večjih konglomeratih. Država pa se ne zaveda pomena kulture in ne ustvari primerne klime za njen razvoj. Sem daleč od nacionalista, me pa hudo zmoti, da je slovenščina recimo na pločevinki piva Laško ali katerega drugega slovenskega proizvoda, ki ga prodajajo pri nas, praktično le še v drobnem tisku. Žal mi je, ampak dobivam občutek, da smo Slovenci res, kakor pravijo Srbi: “Bečki konjušari”.

DS.Sora.jpg

Vas čas omejuje med ustvarjanjem?
Bolj kot čas me omejujejo ljudje, ki mi kradejo čas na tak ali drugačen način in pa zoprni opravki, da ne omenim birokracije, ki je takšna, da mi “štoflc” odnese. Žalostno je tudi, da umetnik-ustvarjalec porabi več energije in časa za svoj obstoj, kakor za samo ustvarjanje.

DS.september.056.jpg

Ali med slikanjem/ustvarjanjem na roki nosite uro?
Ko ne počnem kaj res "svinjskega", da. Po svetu hodim obarvan in prašen, še s kakšnim madežem lepila, ker se mi ne zdi, da bi se stalno preoblačil.

DS.Ptica.jpg

Ali k vašemu umetniškemu slogu sodijo tudi kakovostne ročne ure in kakšen odnos imate do njih?
Do znamk nasplošno nimam nobenih fetišev. Imam pa odnos do dobrega industrijskega oblikovanja in se dobro zavedam kako težko, zahtevno in tudi duhamorno je, da pride do uresničitve neke dobre ideje.

DS.september.063_1.jpg

Katere so vaše najljubše znamke in katero uro najraje nosite (je bila kakšna ura posebno darilo)?
Ponosno in z veseljem nosim uro Panerai Luminor, ki mi jo je podaril moj brat Jan. To je zame oblikovno najlepša ura. Minimalistično dodelana. Trenutno jo nosim na paščku iz mantine kože, ki sem ga izdelal sam. Kadar kaj potrebujem, to najraje naredim sam, naprimer tudi lesena očala.

DS.Portret.Riba.jpg

Kaj vam pomeni več, čas ali ura? Kako pojmujete čas?
Čas in ura? Ura je edini nakit, ki ga nosim, čas pa je najboljši takrat, ko se ga ne zavedaš.

Vir slik: www.domenslana.com

 

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si