minutka.si

Mirko Anžel - vojaški pilot

Mirko.Anzel.1.jpg

25. maj je bil v času bivše države Jugoslavije velik praznik. Praznovali smo ga kot Dan mladosti, ta dan je bil namreč rojstni dan takratnega predsednika Josipa Broza Tita. Doma je bil Tito kult osebnosti, spreten, zelo poznan in spoštovan pa je bil tudi na mednarodnem diplomatskem parketu. Slovel je po razkošnem življenju in navadi, da je ob posebnih trenutkih rad podarjal zlate ure. Takšno je dobil tudi gost portala minutka.si, vojaški pilot Mirko Anželj (na sliki levo), ki ga je zaradi njegovih dosežkov doletela izjemna čast, da je Titu na prireditvi 25. maja 1966 izročil štafeto mladosti.

25. maja leta 1966 ste predali štafeto mladosti takratnemu predsedniku naše bivše države Jugoslavije, Josipu Brozu Titu. Kako so izbrali ravno vas?
V takratnji Jugoslaviji je veljalo pravilo, da se nosilca štafete mladosti izbere vsako leto iz druge republike oziroma pokrajine kot tudi iz JLA (Jugoslovanske ljudske armade). Tistega leta je bila na vrsti prav JLA. Zakaj prav jaz? Bil sem najmlajši oficir najpopularnejšega roda vojske, to je bilo letalstvo. Hkrati sem bil najmlajši pilot, ki je končal letalsko akademijo kot “najboljši v klasi” - takrat smo se imenovali “Titovi pitomci”.

                         

Tito je imel navado, da je ob posebnih priložnostih rad podarjal zlate ure. Jo je podaril tudi vam?
Seveda. Po pozdravnem nagovoru in izročitvi štafetne palice sem se vrnil na podnožje tribune. Tam me je nekdo pospremil do predsedniške lože, kjer mi je Tito izročil darilo, zlato uro.

Kaj vam je Tito takrat rekel in kakšen vtis je pustil na vas?
Še enkrat mi je segel v roko, me vprašal, kako se počutim, in mi ponudil sedež zadaj, med njim in svojo soprogo “tovarišico “ Jovanko. Tu sem sremljal program. Do konca programa s Titom nisem več govoril, le z njegovimi ožjimi sodelavci, s katerimi smo sedeli skupaj.

Nam lahko opišete uro, ki vam jo je podaril in občutke, ko ste postali njen lastnik?
To je klasična mehanska ura znamke IWC Schaffhausen z ohišjem iz čistega zlata in graviranim značilnim Titovim podpisom zadaj.

IWC.Tito.jpg

IWC.Tito.Back_1.jpg

Kaj sta vam dogodek in ura pomenila takrat in kaj vam pomenita danes?
Takrat je bila največja čast, ki je lahko doletela mladinca v Jugoslaviji ta, da je izbran za zadnjega nosilca Titove štafete. To je bil dogodek, ki so ga spremljali skoraj vsi prebivalci v državi. Danes so ostali lepi spomini in na srečo je minil čas, ko, če si bil mlad komunist, oficir in povrh še nosilec štafete, ni bilo ravno dobro priporočilo.

Ali še imate to uro in ob kakšnih priložnostih jo nosite?
Uro vsekakor še imam, nosim pa jo le redko, na primer na svečanostih v letalskih krogih, skupaj z zlato letalsko značko inštruktorja letenja, ki smo jo dobili le visoko izurjeni piloti za posebne zasluge v JVL (Jugoslovanskem vojaškem letalstvu).

Se vam je ura kdaj pokvarila?
Seveda ne.

                         

Bi jo prodali in za kakšno ceno?
Ne prodam je, pustil jo bom vnukom za spomin. Sicer pa nimam pojma, koliko bi bila vredna na trgu, me prav zanima, če morda vi lahko poveste? (Cene za lepo ohranjen zlat IWC s Titovim podpisom se preko interneta prodajajo za okoli 1500 € - op. minutka.si).

Kje živite sedaj in kaj počnete?
Uradno živim v Trbovljah oziroma pri hčerki v Celju. Sicer pa sem največ v Beogradu, kjer imam stanovanje (v Sloveniji nimam nič). Še vedno aktivno letim kot inštruktor v pilotski šoli. Sem tudi letalski izpraševalec pri polaganju praktičnih izpitov za pridobivanje pilotskih licenc, občasno letim kot preizkusni pilot (testiral sem tudi Pipistrelov prototip PANTHERA). Občasno sodelujem v letalskem programu na mitingih s starimi vojaškimi letali. Sem namreč član eskadrilje oldtimerjev v Beogradu in pri 71. letih oldtimer tudi sam.

Gospod Anžel, portal minutka.si vam želi, da ostanete tako čili še dolgo časa in čim več varnih ter lepih trenutkov na nebu.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si