minutka.si

Gašper Čarman - sommelier

gasper.carman_1.jpg

Konec marca je v Tokiu potekalo 14. tekmovanje za najboljšega sommelierja na svetu. Na strokovno izjemno zahtevnem tekmovanju je med 54. sommelierji nastopil tudi slovenski državni prvak Gašper Čarman iz Reteč pri Škofji Loki. Zahtevnost tekmovanja je na najvišjem nivoju, komisije od kandidatov zahtevajo široko paleto znanj, kar v praksi pomeni nekajletne priprave. 

Gašper, prebil si se do četrtfinala, kar je odličen dosežek. Portal minutka.si ti čestita za uspeh. Je sploh potrebno vprašati, kaj je tvoja največja strast v življenju?
Kot je verjetno zelo očitno sta to hrana in vino. Glede na našo družinsko gostilno Pri Danilu, eVino, moja sommelierska udejstvovanja in izobraževanja bi si bilo najbrž težko zamisliti karkoli drugega. Hrana in vino mi resnično pomenita veliko, temu posvečam največji del svojega življenja in sem s trenutno situacijo tudi povsem zadovoljen. Delam, kar me veseli, in to je ogromno.


Koliko časa nameniš »preučevanju« vin?
V zadnjem letu, ko sem bil sprejet na Master of Wine inštitut, je učenje o vinu na mojem dnevnem urniku. Stalno sem se izobraževal tudi prej, a trenutno to počnem dosti bolj intenzivno in organizirano. Seveda so bile tukaj tudi priprave na svetovno prvenstvo v Tokiu. Učenje bo sigurno trajalo še dosti let. Pomembni sta tako teorija kot praksa, ogromno knjig na eni strani in degustacij na drugi.

Prisegaš predvsem na kakovost. Kako pa je z lepoto?
Na srečo so kvalitetne stvari dostikrat tudi zelo lepe. Predvsem prisegam na eleganco in ne maram kiča. Običajno raje kupujem manj, a tisto kvalitetno, naj si bo tehnična roba ali pa oblačila. Verjamem v kveliteto, to je dejstvo.

evino_ekipa.jpg

Katero zapestno uro nosiš (morda jih imaš več)?
Uro imam samo eno in ta mi je trenutno povsem dovolj. To je Panerai Luminor Marina automatic, ki sem jo kupil pred petimi leti, potem ko sem uspel uresničiti kar visoko zastavljen osebni cilj. Zadovoljen sem, da ko si postavim cilj, mi ga uspe tudi uresničiti. In tudi za naslednji izziv že vem oboje, cilj in model nagrade ;-)

Nosiš uro zato, da ti kaže točen čas, ali v tem vidiš kaj več?
Ure so mi všeč, ker so izjemno kvalitetni izdelki, na nek način večni, in ker jih razumem kot edini pravi moški nakit. Nošenja ure ne jemljem kot postavljanje pred drugimi, temveč zaradi lastnega užitka. Vsekakor je točen čas, glede na poln urnik, ena od bistvenih svari, čeprav bi lahko za točen čas pogledal tudi na telefon.

Od kod navdušenje do tega poklica in od kod navdušenje do prestižnih ur?
Ljubezen do poklica so mi vcepili starši, saj sem bil od majhnih nog v gostilni. Spominjam se otroških dni, ko sem tekal po gostilni dedka in babice ter pel: "Jabolke, hruške, slive, mene voli Ive, hahahahaha...". Pesem mi je povedala babica, ki je imela na steni v kuhinji slike jabolk, hrušk in sliv. Ure so mi všeč od nekdaj. Že kot najstnik sem bil zelo ponosen na svojo modro 'Swatchko'. Kasneje odkrivaš tudi druge znamke, zanimivejše, kompleksnejše. Tako sem prišel do Paneraia, ki ga ne razumem kot stvar prestiža, temveč predvsem kot zelo kvaliteten izdelek. 
 
 
Katero lastnost najbolj ceniš pri vinih?
Čistost arom in okusa na eni strani ter kompleksnost na drugi. Vsa velika vina imajo ravno to. So nepretenciozna, a ne moreš jih pozabiti.

Katero lastnost najbolj ceniš pri zapestnih urah?

Enako kot pri vinu: nepretencioznost, a absolutno privlačnost.

Se ti zdi, da je pri Slovencih prisotna kultura pitja vin? Kako pa bi ocenil kulturo nošenja ur pri nas?

Na ure se ne spoznam toliko, da bi to lahko sodil. Sam nosim uro, ki mi je bila všeč, in ki sem si jo kot nagrado podaril za dosežek. Pri vinu je kultura pitja na visokem nivoju, a ima še dosti možnosti razvoja. Predvsem ko bodo pivci namesto 'prijateljem' bolj zaupali strokovnjakom. To, kar pridela sosed, prijatelj ali prijatelj od prijatelja ni nujno najboljša izbira, čeravno ti trdijo drugače. Ob tem naj povem, da sem vesel, da eVinu zaupa ogromno ljudi in prepričan sem, da jih bo v prihodnje še več.

Slika: http://www.siol.net/trendi/kulinarika/portret/2013/01/gasper_carman.aspx

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si