minutka.si

Demeter Bitenc - igralec

Demeter.Bitenc.jpgIgralca Demetra Bitenca poznamo kot vitalnega in uglajenega gospoda polnega energije, ki pravi, da igra že 70 let in bo igral dokler bo živ. Njegova kariera obsega več kot 140 vlog v igranih filmih in več kot 80 v TV filmih in serijah. Strašno rad gleda filme o Jamesu Bondu. Za Demetra Bitenca velja, da ni družabne prireditve estradnikov brez njega. Vsak večer popije majhen kozarček viskija in pokadi cigaro, kar počne že 60 let.

1. Gospod Demeter, portal minutka.si vam iskreno čestita za vaš spoštovanja vreden življenjski jubilej, ki ste ga praznovali pred kratkim. Kako vam uspeva, da ste tako dolgo ostali čili, zdravi in odlično razpoloženi?
Živi polno, uživaj življenje, bodi vesel, poleg tega moraš malo skrbeti tudi zase. Jaz sem takorekoč zrasel na smučeh, zelo zgodaj pa sem začel igrati tudi tenis. To je bilo še pred drugo svetovno vojno, saj sem sedaj star 90 let. S športom se bavim neprisiljeno, vsak dan kolesarim, grem v hribe, pozimi tečem na smučeh. Poleg fizičnega je potrebno skrbeti tudi za umski razvoj. Sam sproti spremljam dogodke, veliko berem, moj hobi je zgodovina. Človek mora iti tudi med ljudi.

2. V medijih ste vedno elegantno oblečeni in brezhibno urejeni. Ali k vašemu slogu prištevate tudi ročne ure?
Žepne ure so izginile, a ko sem bil mlad so se veliko poklanjale ure, na primer pri birmi. Takrat so bile dragocen dar. Danes ura nima le dekorativnega pomena, ampak bolj funkcionalnega. Za nekatere pa je seveda stvar prestiža. Imam več ročnih ur in jih nosim garderobi primerno. Doma imam dva dragocena suvenirja od pradeda moje pokojne žene, ki je živel v Parizu. Ura je iz okrog leta 1850. To je bila takrat zelo znana ura Leroy, visoka je okoli 40 cm. Drug tak suvenir pa je ura mojega očeta, ki jo je kupil s prvo plačo. To je bilo leta 1910. Ura ima zlat pokrov in verižico, takrat so jim rekli 'Šafhauserice' (IWC Schaffhausen - op. ur.). To so bile zelo dragocene ure, a je ne nosim, ker je zelo težka.

3. Katere so vaše najljubše znamke?
Poznam predvsem Omego in Longines. To so ure, ki smo jih poznali tiste čase. Danes vsi vemo za prestižne ure, katerih cene gredo v tisoče evrov, kot naprimer Rolex in podobno.

4. Se vam zdi, da je med Slovenci dovolj prisotna kultura nošenja ur - kot moškega nakita?
Na eni strani poznam dosti ljudi, predvsem žensk, ki ne nosijo ur, saj pravijo, da imajo mobitel. Pri moških pa večina nosi ure. Opazil sem, da se po nastanku naše nove države poskuša ponovno rekonstruirati meščanski sloj, ki pa je žal dostikrat pod vplivom snobizma. Saj veste, kako to gre: jahte, ure in tako naprej (smeh).

5. Kaj vam pomeni več, čas ali ura?
Treba se je uskladiti tako, da si ti gospodar časa, ne čas gospodar tebe.

Gospod Bitenc hvala za vaš čas. Želimo vam, da bi bili še veliko let tako čili in zdravi.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si