minutka.si

David Lečnik - urarski mojster

Urarcek.jpg1. Poznamo vas kot zelo priznanega urarskega mojstra. Kdo vas je navdušil za ta lep poklic?
Starši oz. oče. Rad se pošalim, da sem se verjetno rodil s pinceto v roki, saj sem potomec urarske družine. Na srečo pa nikoli nisem čutil pritiska nadaljevanja družinske tradicije, zato sem verjetno danes toliko bolj zagnan, saj svoj poklic ne jemljem le kot sredstvo za preživetje, ampak kot poslanstvo.

2. Vaša prva ura?
Prvo uro sem dobil pri svojih 13., 14. letih, in sicer je bila to ura na baterijski pogon z LED diodami.


3. Katere so vaše najljubše znamke in katero uro najraje nosite?
Občudujem filozofijo in tehnični razvoj Patek Philippeja in Rolexa. Navezan sem na znamko Girard Perregaux, všeč so mi Maurice Lacroix in Omege, kadar pa nimam na testiranju ure od svojih strank, nosim Eterno - mehansko seveda.

4. Katero lastnost pri urah najbolj cenite (izgled, natančnost, mehanizem, prestižni materiali)?
Mehanizem je srce ure in ta mora biti zanesljiv ter dovolj natančen. Sam sicer ne potrebujem robustne ure, vendar si predvsem zavoljo strank želim kompaktnih izvedb tako ohišij kot mehanizmov. Plemenite kovine so vedno hvaležne za uporabnika kot tudi za nas urarje, saj lahko le ob dobrem ohišju rešujemo težave, v katere zabredejo ure naših strank. Design je individualna, intimna zadeva vsakega posameznika.

5. Kakšen stil ur vam je všeč?
Elegantne, čiste linije, kjer oblikovalec z eno potezo pove več kot jaz, ki uro občudujem.

6. Ali se vam zdi, da je med Slovenci dovolj prisotna kultura nošenja ur?
V zadnjih letih se je kultura nošenja kvalitetnih in tudi prestižnih ur v Sloveniji drastično popravila. Vedno so bili ljudje, ki so imeli lep odnos do ur, vendar je danes postala ura Slovencem bližje, za kar se imamo zahvaliti širšemu krogu ljudi, ki se na tak ali drugačen način ukvarjamo z urami.

7. Ali običajno pogledate na zapestje ko srečujete ljudi?
Vedno. Profesionalna deformacija…

Urarstvo.Lecnik.jpg

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si